Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Multiple Sclerose (MS)
Dit is een algemene afbeelding voor: Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Als naaste van iemand met MS komt er veel op je af. Je moet vaak veel dingen tegelijk doen, zoals zorg bieden en het huishouden draaiende houden, maar ook werken en met vrienden afspreken. Misschien heb je het gevoel dat je altijd de sterkste moet zijn. Want je laat je naaste niet in de steek. Hoe zorg je voor jezelf? Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk gezond? Krijgen je emoties de ruimte en lukt het om grenzen te stellen?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. De meeste mensen lukt het na een tijdje de MS van hun naaste een plek in hun leven te geven. Veel emoties verdwijnen vanzelf of nemen af in de loop van de tijd. Sommigen vinden een nieuw evenwicht in zorg verlenen, en met hun gevoelens en omgeving omgaan. Zij passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op waar zij plezier aan beleven. Op die manier kunnen zij de nieuwe situatie aan. De hulp en informatie die ze van hun arts, verpleegkundige of omgeving krijgen is voor hen voldoende. 

Het voorkomen van psychosociale klachten is beter dan genezen. Daarom heeft Nieuw Unicum voor naasten van mensen met MS een mantelzorgtraining ontwikkeld. Hier leer je waar je op moet letten in het zorgen voor je naaste. Maar je leert ook je eigen belastbaarheid en weerbaarheid te bewaken.

Wil je weten of je meer dan gemiddeld last hebt van psychische klachten? De online zelftests van Stichting MIND kunnen inzicht bieden.

 

Wanneer je psychische klachten krijgt

mind 1783826 1280Sommige mensen blijven last houden van boosheid, verdriet, eenzaamheid, spanning of angst. Of ze blijven heel erg moe. Als je problemen of last blijft ervaren in het dagelijks leven, of je naasten maken zich zorgen om je, dan is het goed om hulp te vragen. Je hebt dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige. Het gevolg van psychosociale problemen kan zijn dat je je lichamelijk minder goed voelt. Of dat je minder goed voor jezelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen bij mantelzorgers serieus.

Je kunt bij de huisarts terecht met je klachten. Hij of zij zal vragen stellen als: ‘heb je last van somberheid?’ of ‘voel je je gestrest?’. Zo beoordeelt de huisarts hoe het met je gaat en welke hulp je nodig hebt. Er zijn ook websites die inzicht kunnen bieden in je mentale gezondheid. De uitkomsten kun je met je huisarts bespreken. Voorbeelden zijn: Mijnkwaliteitvanleven.nl, Mijnpositievegezondheid.nl of Watertoedoet.info

 

Wat is mantelzorgstress?

ms telefoonLangdurig voor iemand zorgen kan zwaar zijn. Zowel lichamelijk als emotioneel. Soms zo zwaar dat zorgen en verdriet je leven bepalen. De balans tussen zorg voor de ander en zorg voor jezelf raakt zoek. Deze vorm van stress wordt mantelzorgstress genoemd. 

Structurele overbelasting kan gevaarlijk zijn. Een burn-out, depressie of ander psychosociaal probleem liggen op de loer. Belangenorganisatie MantelzorgNL heeft een aantal lichamelijke en mentale klachten op een rij gezet die kunnen wijzen op mantelzorgstress. De klachten lopen op in ernst:

  • Je bent vaker moe dan normaal, ook in je hoofd. Je hebt geen zin meer in dingen die je voorheen graag deed. Je voelt je onrustig en hebt geen energie over.
  • Je herstelt niet voldoende van rust. Je hebt moeite met concentreren, vergeet dingen, krijgt slaapproblemen, bent vaker gespannen. Je reageert vaker geprikkeld.
  • Taken kosten meer tijd en moeite. Je prestaties gaan achteruit.
  • Je kunt je taken niet meer aan. Je reageert snel overprikkeld. Je bent erg moe.
  • Je lichaam verzwakt en je afweer neemt af. Daardoor word je eerder ziek.
  • Je bent doorlopend moe en moet van iedere kleine inspanning lang uitrusten.  
  • Als je je herkent in één of meerdere van deze klachten, kan dit wijzen op structurele overbelasting. Op deze website lees je wat je zelf kunt doen, wat psychosociale zorg is, en welke zorgverleners je kunnen helpen.