Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Kom je er zelf nog uit? Of kun je beter hulp vragen? Die vragen proberen we hier te beantwoorden.

Een nieuw evenwicht vinden met MS

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. Het kost tijd om aan de diagnose MS te wennen. Nieuwe klachten of verergering van de MS kunnen je ook van je stuk brengen. Het is heel normaal om op zo’n moment boos, verdrietig of bezorgd te zijn. Het is goed om dit soort emoties toe te laten bij tegenslagen. Het helpt bij de verwerking.

mind 1783826 1280Veel mensen lukt het op den duur tegenslagen een plek te geven in hun leven. De emoties die de MS oproept kunnen na een tijdje minder heftig worden, of verdwijnen.

Na tegenslag vinden mensen een nieuw evenwicht: een manier om met hun lichaam, gevoelens en omgeving om te gaan. Zij stellen doelen bij, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op die zij nog wél kunnen. Dit kan helpen de nieuwe situatie beter te aanvaarden.

De hulp en informatie die zij van arts of verpleegkundige krijgen, is voldoende. Of ze zijn genoeg geholpen met de steun van hun omgeving.

Wanneer vraag je om hulp bij verwerking?

Wanneer het niet lukt nieuw evenwicht te vinden, gaan de boosheid, de angst of het piekeren niet over. Je hebt misschien het gevoel alles geprobeerd te hebben, maar niets helpt. Als je problemen of last ervaart in jouw dagelijks leven, of je naasten maken zich zorgen om je, dan is het goed om hulp te zoeken.

ms telefoonJe kunt erover praten met bijvoorbeeld je partner, familie of goede vrienden. Het is belangrijk deskundige hulp te zoeken wanneer de problemen niet voorbij gaan. Psychosociale klachten kunnen een negatief effect hebben op je lichamelijke gezondheid en op de MS.

Je kunt met psychosociale klachten terecht bij je huisarts, revalidatiearts of MS Verpleegkundige. Deze zorgverleners nemen psychosociale klachten serieus. Waarschijnlijk zal een zorgverlener vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zich gestrest?’. Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met je gaat en inschatten welke hulp je nodig hebt.

Vragenlijsten voor een beter inzicht in psychosociale klachten

Er zijn websites die helpen om inzicht te krijgen in jouw psychosociale welzijn. Je kunt daar online vragenlijsten invullen of een zelftest doen. De uitkomsten kun je met een zorgverlener bespreken.

voorbeeldwebsiteVoorbeelden van deze websites zijn:

Lees op deze website verder

Op deze website kun je lezen wat je nog meer zelf kunt doen en welke zorgverleners kunnen helpen.