Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Wat kun je zelf doen?

Erkennen dat je psychosociale problemen hebt, is een belangrijke eerste stap. Deze problemen komen vaak voor bij mensen met MS. Je hoeft je er niet voor te schamen. Op deze pagina bespreken we een aantal dingen die je zelf kunt doen om je klachten te verminderen.

  • Ten eerste: zorg goed voor jezelf,
  • ten tweede: deel je ervaringen
  • ten derde: zijn er zelfhulptrainingen en
  • tot slot: begeleiding bij werk.

Zorg goed voor jezelf

Als je psychosociale klachten hebt, is het belangrijk te weten wat je nodig hebt. Luister goed naar je lichaam, naar jouw behoeften en wensen. Onderneem actie om goed voor jezelf te zorgen. Denk daarbij aan:

Gezonde voeding

20160314 voedingGezond en gevarieerd eten is goed voor iedereen. Zeker als je last hebt van psychische klachten. Voor mensen met MS is de juiste voeding extra belangrijk. Veel mensen ervaren dat voeding hun MS-klachten kan verminderen of juist verergeren.

Het is de moeite waard om te onderzoeken welke aanpassingen in je voedingspatroon zorgen dat jij je lichamelijk beter voelt. Kies iets dat past bij jouw levensstijl en overtuiging zodat de verandering goed vol te houden is.

Je kunt informatie krijgen bij de MS-Voedingslijn of over voeding lezen op de website van MS Vereniging Nederland. Misschien is het MS-voedingsprogramma Leef! van het Nationaal MS Fonds iets voor jou. Daarnaast zijn er verschillende diëten voor mensen met MS, zoals het Wahls-protocol en het Jellinek-dieet.

Als je het moeilijk vindt een dieet vol te houden, kun je ook kleinere aanpassingen doen aan je eetpatroon en ervaren wat dit doet met je MS-klachten. Een leefstijlcoach kan je adviseren en ondersteunen.

Blijf bewegen

paulien sportHet is belangrijk in beweging te blijven om je lichamelijk en mentaal goed te voelen. Ga het liefst iedere dag 20 minuten naar buiten. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, fietsen of op pad met de scootmobiel. Ontspannende activiteiten zoals yoga en tai-chi hebben een gunstige uitwerking op je mentale gezondheid.

Ga op zoek naar een sport of andere manier om in beweging te blijven die je leuk vindt en die haalbaar voor je is. Dat is belangrijk om het vol te kunnen houden.

Goede slaap

Probeer voldoende slaap te krijgen. Dit kan lastig zijn als je bijvoorbeeld door blaasproblemen ’s nachts vaak naar de wc moet. Het kan helpen om iedere avond om dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s ochtends om dezelfde tijd op te staan. Zorg dat je 2 uur voor je naar bed gaat niets meer eet of drinkt. Drink ’s avonds geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie of thee, of alcohol. Kijk kort voor je naar bed gaat geen tv of andere beeldschermen meer. Zo val je makkelijker in slaap.

Blijf positief

Bovenal: wees lief voor jezelf. Word niet boos op jezelf als iets niet lukt of als je een slechte dag hebt. Focus op het positieve. Schrijf iedere dag op wat wel goed is gegaan of waar je dankbaar voor bent. Waar heb je van genoten? Ook al was het iets kleins. Je doet wat je kunt, en dat is genoeg.

Deel je ervaringen

Je ervaringen delen met anderen kan helpen. Je kunt over je klachten praten met mensen in je omgeving, bijvoorbeeld je partner, goede vrienden of naaste familie. Vaak lucht het op om te vertellen over je klachten, wat je lastig vindt, en waar je behoefte aan hebt. Je zult merken dat mensen in je omgeving je graag steunen maar vaak niet weten hoe. Door te zeggen wat je nodig hebt, kunnen zij helpen. Zelfs als dat alleen een luisterend oor is.

Deel ook de positieve dingen die je meemaakt met je naasten. Vier samen successen. Het helpt je focussen op wat goed gaat.

Het kan prettig zijn om contact te hebben met lotgenoten, andere mensen met MS. Zij begrijpen jouw klachten en weten sneller wat kan helpen. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met andere mensen met MS. Er zijn veel MS-groepen op social media en je kunt contact leggen via het MS-forum.

ms telefoonVia de MS-telefoon van MS Vereniging Nederland kun je je verhaal kwijt bij een ervaringsdeskundige. Verder kun je anoniem je hart luchten via DeLuisterlijn.nl. Op PlatformMS kun je ervaringsverhalen lezen en je kunt er zelf ook je verhaal insturen. Deze verhalen worden ongewijzigd gepubliceerd.

Informatie en ervaringsverhalen over MS vind je ook via de websites van het Nationaal MS Fonds, MSWeb, JongEnMS en MS De baas.

Als je een maatje zoekt voor regelmatig persoonlijk contact, is een buddy misschien iets voor jou. Lees meer hierover op Buddynetwerk.nl.

Zelfhulptrainingen die mentale klachten verminderen

Op internet vind je zelfhulptrainingen die kunnen helpen bij psychosociale klachten. Kijk bijvoorbeeld op MentaalVitaal.nl, SnelBeterInJeVel.nl, of DigitaleZorggids.nl.

Er zijn ook cursussen die helpen op een effectieve manier met het chronisch ziek-zijn om te gaan. Een voorbeeld is het PPEP4ALL | Patiënt en Partner Educatie Programma voor Alle chronische ziekten.

Het Helen Dowling Instituut geeft de online training Minder Moe bij Ziekte. Deze organisatie biedt in eerste instantie psychologische zorg bij kanker maar deze training is gericht op alle mensen met een chronische ziekte.

Sommige mensen met MS hebben baat bij mindfulness. Je kunt online een training volgen maar fysieke mindfulness-cursussen zijn vaak effectiever. Deze worden overal in Nederland gegeven. Via de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland vind je er een bij jou in de buurt.

Goede trainingen en cursussen zijn meestal niet gratis. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten. Het is de moeite waard om bij de cursusaanbieder en bij jouw zorgverzekeraar na te gaan of kosten vergoed worden.

Begeleiding bij werk

Werk is voor veel mensen een belangrijke invulling van hun dagelijks leven. Werk kan positieve invloed hebben op je mentale welzijn. Maar wanneer je van jouw baas of collega’s niet genoeg begrip krijgt voor je situatie, heeft dit juist een negatieve invloed. En wanneer jouw werk door MS te zwaar of te moeilijk wordt, kun je je daar ook slecht door voelen.

Als je hier tegenaan loopt: ga erover in gesprek met je werkgever en arbo-arts of bedrijfsarts.

Er is veel informatie over werken met een chronische ziekte. Bijvoorbeeld in de patiënteninformatie over Chronisch ziek en werk of op MSWerkLoket.nl. Je kunt ook bellen met een MS-coach van MS Vereniging Nederland. Deze coaches zijn gecertificeerde ervaringsdeskundigen die je op weg kunnen helpen. Zij weten wat je rechten en plichten zijn als werknemer met een beperking.

 advertentie MS coaches