Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS
Dit is een algemene afbeelding voor: Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Wat zijn psychosociale klachten bij MS

Welke zorgverleners kunnen je helpen?

Er zijn verschillende zorgverleners die mensen met MS kunnen helpen bij psychosociale problemen.

In de keuzehulp ‘alles over psychosociale zorgverleners’ vind je algemene informatie over verschillende zorgverleners. Ook lees je er wanneer en hoe je bij hen terecht komt. Deze informatie kan helpen als je met je (huis)arts over je klachten wilt praten. Samen met jouw arts bepaal je wat voor jou het beste is. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste specialist.

Hieronder lees je meer over welke zorgverleners er zijn voor psychosociale klachten bij MS

Huisarts, praktijkondersteuner GGZ

Je kunt met je huisarts praten over jouw psychosociale klachten. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). De POH-GGZ is verbonden aan de huisartsenpraktijk. Vaak heeft de praktijkondersteuner een werkruimte in de huisartsenpraktijk.

De praktijkondersteuner GGZ helpt je om een beter beeld van de klachten te krijgen. Hij of zij biedt begeleiding en behandeling. Bij ernstige of complexe psychische klachten verwijst de POH-GGZ je door naar bijvoorbeeld een psycholoog.

MS-verpleegkundige, neuroloog, revalidatiearts

doctor 563428 1920Deze zorgverleners geven voorlichting en bieden de eerste opvang in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Ze begeleiden je als je de diagnose MS krijgt en tijdens het ziekteverloop. Als het nodig is, verwijzen ze je door naar een specialist, zoals: de uroloog, seksuoloog of fysiotherapeut.

Zij signaleren ook psychosociale klachten en psychische problemen. Je kunt met hen praten in het ziekenhuis of revalidatiecentrum waar je behandeld wordt. Zij denken mee over passende zorg buiten het ziekenhuis en kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medisch psycholoog, klinisch psycholoog of neuropsycholoog.

Heeft jouw behandelend ziekenhuis geen MS-verpleegkundige maar wil je wel graag met zo iemand praten? Via Nieuw Unicum - MS zorg op afstand kun je online begeleiding krijgen van een MS-verpleegkundige. Jouw huisarts kan je hiervoor een verwijzing geven.

Medisch maatschappelijk werker

Jouw neuroloog of MS-verpleegkundige kan je ook doorverwijzen naar een medisch maatschappelijk werker. Je kunt de medisch maatschappelijk werker vragen stellen over mogelijke gevolgen van MS voor jouw psychische, relationele, sociale en maatschappelijk situatie. Denk aan vragen als:

  • patient met zorgverlenerHoe kan ik beter leren omgaan met MS-symptomen zoals vermoeidheid?
  • Hoe ga ik om met veranderende relaties met de mensen om mij heen?
  • Wat zijn de gevolgen van MS voor mijn gezin, mijn werk, geldzaken, hobby’s en dergelijke?
  • Hoe kan ik praktische problemen thuis aanpakken?
  • Waar kan ik terecht voor voorlichting over relevante sociale wetgeving en sociale instanties?
  • Bij welke andere hulpverleners op sociaal en psychisch vlak kan ik terecht?

(Medisch) psycholoog, neuropsycholoog, klinisch psycholoog, psychiater

Een psycholoog behandelt psychische klachten. Jouw huisarts of POH-GGZ zal je doorverwijzen naar een psycholoog als je vrij veel en ernstige psychische klachten hebt. Met gesprekken, oefeningen en opdrachten kan de psycholoog helpen jouw klachten te verminderen. Mensen met MS die veel last hebben van psychosociale klachten, hebben baat bij behandeling door een medisch psycholoog, klinisch psycholoog of neuropsycholoog. Deze gespecialiseerde psychologen zijn verbonden aan het ziekenhuis. Hieronder kun je lezen wat hun expertises zijn. Jouw neuroloog of MS-verpleegkundige kan je naar hen doorverwijzen.

rene de jager met clientEen medisch psycholoog is een psycholoog die gespecialiseerd is in omgaan met lichamelijke klachten, ziekte en beperkingen.

Een klinisch psycholoog behandelt complexe en ernstige psychische klachten zoals depressies en angststoornissen.

Een neuropsycholoog richt zich op de emotionele, cognitieve en psychische gevolgen van hersenletsel. MS veroorzaakt hersenletsel omdat door MS de isolatielaag rond de zenuwen in het brein beschadigd raakt. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, moeite met uit je woorden komen en slecht kunnen omgaan met drukke omgevingen.

Het kan zijn dat jouw psycholoog vindt dat er meer nodig is voor de behandeling van je klachten. En dat je misschien medicatie nodig hebt. Hij of zij verwijst je dan door naar een psychiater. De psychiater gaat op zoek naar de oorzaak van je psychische problemen en stelt een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken met jou en mogelijk ook met jouw naasten. Daarnaast kan hij of zij medicatie voorschrijven.

Geestelijk verzorger

Je kunt bij het ziekenhuis, revalidatiecentrum of via je huisarts ook een gesprek aanvragen met een geestelijk verzorger. Een geestelijk verzorger kan helpen als je te maken krijgt met ziekte, of als je moet leren leven met beperkingen en verlies. Maar ook als je gevoelens hebt van eenzaamheid en schuld. Of als je twijfelt over de zin van het leven.

Geestelijk verzorgers werken soms vanuit een overtuiging. Bijvoorbeeld het christelijke, islamitische of joodse geloof. Maar ook als je niet gelovig bent, kun je bij hen terecht.

Je leest er meer over op de website Geestelijkeverzorging.nl. Je hebt geen doorverwijzing nodig voor een gesprek met een geestelijk verzorger. Het gesprek kan ook bij jou thuis plaatsvinden.

Wat kost professionele hulp bij psychosociale problemen?

Psychische zorg kan geld kosten. Maar vaak betaalt jouw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. Als je hier meer over wilt weten, kan jouw zorgverzekeraar antwoord geven op vragen als:

  • Welke zorg vergoedt de zorgverzekeraar?
  • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de vergoeding te krijgen?
  • Moet ik een deel van deze zorg via het eigen risico betalen?

ms telefoon