Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Soms lukt het je zelf

Net als bij de meeste jongeren lukt het je misschien wel om na een tijdje je ziekte meer te accepteren. Je vindt een nieuwe evenwicht: een nieuwe manier van omgaan met je lichaam, gevoelens en omgeving. Dan is de hulp en informatie die je van je dokter of verpleegkundig specialist krijgt voldoende. Je vindt soms ook steun bij jongeren die ook IBD hebben. Je leest verderop bij 'Wat kun je zelf doen' een paar voorbeelden waarmee je zelf kunt zorgen dat je je beter gaat voelen.

Soms lukt het niet

Maar soms lukt het je niet om een manier te vinden om ziek en toch ook gelukkig te zijn. Dan blijf je je boos en verdrietig voelen. Of je bent jaloers, eenzaam of gespannen. Misschien doe je dan soms net alsof je niet ziek bent. Dat lijkt dan een goed idee. Door de ziekte weg te denken, kun je je even ‘normaal’ voelen. Maar meestal zorg je dan niet goed voor jezelf. En daar kun je juist weer zieker van worden. Omdat je niet gezond eet. Of omdat je je medicijnen niet neemt. Net doen of je niet ziek bent lijkt misschien een goed idee, maar dat is het niet.

Beetje hulp

Kun je niet goed wennen aan het ziek zijn, en blijf je bang, boos, verdrietig of onzeker? Of merk je dat je geen plezier meer hebt in dingen die je vroeger wel heel leuk vond? Dan kun je misschien wat hulp gebruiken. Je kunt over je gevoelens praten met de kinderarts of verpleegkundig specialist in het ziekenhuis. Hij of zij kan met je meedenken en samen met jou afspreken aan wie je hulp kunt vragen. Dat kan soms een familielid of kennis zijn, een leraar op school of een andere zorgverlener. Het is niet erg of raar om hulp te vragen. Je wilt je weer ‘normaal’ voelen. De hulp die je krijgt kan je helpen om je weer ‘normaal’ te voelen.   

Meer hulp nodig

Als je klachten lang duren, of als je heel verdrietig en somber bent, heb je waarschijnlijk meer hulp nodig. Bijvoorbeeld als je klachten ervoor zorgen dat je niet meer naar school durft te gaan, of geen leuke dingen meer doet. Vertel dit aan je ouders, en /of aan je dokter of verpleegkundig specialist. De dokter wil graag weten wat er aan de hand is en zal vragen stellen. Dit is nodig om met je mee te kunnen denken. Soms vraagt de dokter je om een vragenlijst in te vullen. Zo'n vragenlijst helpt om je klachten te bespreken en te kijken welk soort hulp je nodig hebt.

Het helpt als je van tevoren nadenkt en vertelt over wat je nodig hebt en wat je wil. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de 3 goede vragen.

 

Bij 'Welke zorgverleners kunnen je helpen?' vind je informatie over soorten zorgverleners die vaker jongeren met IBD helpen als zij emotionele en sociale problemen hebben.