Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Welke zorgverleners kunnen je helpen?

 

Er zijn verschillende soorten zorgverleners die hulp of steun bieden bij emotionele en sociale problemen.

Wat heb jij nodig?

Dat ligt eraan welke klachten je hebt en hoe ernstig die wel of niet zijn en wat je prettig vindt. Je kinder-MDL arts kan met je meedenken, een advies geven en een verwijzing regelen als dat nodig is. Daarom is het belangrijk dat hij/zij weet hoe je je voelt en of je klachten hebt. 

Wat wil je zelf?

bellenBij welke soort zorgverlener je terecht kunt, hangt af van je klachten. Je krijgt hier een advies over van je dokter of de huisarts. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de zorgverlener met wie je gaat praten. Dat voel je zelf natuurlijk het beste aan. Daarom is het goed om vooraf te bedenken of je liever naar een man of vrouw wordt doorverwezen. Vertel dit aan je dokter of huisarts. Dan kan hij of zij proberen hier rekening mee te houden.

 

microphone 7502540 640 Luitser ook naar de podcast met het onderwerp Mentale problemen en IBD

In deze podcast praten Anne, Mandy, Bo Fleur over hun mentale struggles die regelmatig om de hoek komen kijken bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Hoe gaan ze er mee om en welke verschillende behandelwijzen zijn er?

Welke zorgverleners zijn er?

Kinder-MDL-arts, kinder-MDL verpleegkundige, verpleegkundig specialist.

De kinder-MDL-arts, en de verpleegkundig specialist/kinder-MDL verpleegkundige werken in het ziekenhuis. Zij geven je informatie over emotionele en sociale problemen als gevolg van je ziekte. Zij houden in de gaten of je emotionele of sociale klachten hebt.

Psychosociaal therapeut met kennis van IBD

Er zijn in Nederland ongeveer 30 psychosociaal therapeuten met kennis over chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hierdoor weten zij met welke problemen, frustraties en onzekerheden jij te maken kunt krijgen. De therapeut helpt jou om te wennen aan IBD. Je kunt naar de therapeut toegaan, of je krijgt telefonisch of via een videocall hulp. Een aantal van deze psychosociaal therapeuten is geschoold om met kinderen en jongeren te werken.

De Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden is bereikbaar via: 075-6700 492 of per mail via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in je mail je naam, woonplaats en telefoonnummer. De LVPW verwijst je naar de psychosociaal therapeut die het dichtst bij jou in de buurt zit. Je kunt ook eerst de folderbekijken.

Maatschappelijk werker / sociaal werker zorg /schoolmaatschappelijk werker

De maatschappelijk werker kan je helpen om te wennen aan je ziekte. Hij of zij helpt je meer balans in je leven te krijgen. Bijvoorbeeld door met jou te onderzoeken wat je nodig hebt om met je ziekte en je omgeving om te gaan. Hij of zij weet ook welke andere zorgverleners er zijn, waar je misschien ook iets aan kunt hebben. Maatschappelijk werkers vind je in het ziekenhuis (soms in het Maag-Darm-Lever team, maar ook in je woonplaats. En soms is er op school ook schoolmaatschappelijk werk.

Kinderpsycholoog

Een kinderpsycholoog weet veel van emotionele en sociale klachten, en kan deze behandelen. Een behandeling kan zorgen dat je geen, of veel minder last hebt van de klachten. De kinderpsycholoog brengt eerst samen met jou en je ouders in kaart wat jouw klachten zijn. En bespreekt met jullie hoe het zou zijn als je minder last hebt van de klachten. Daarna ga(an) je/jullie daarmee aan de slag. Een psychologische begeleiding of behandeling bestaat uit meerdere gesprekken. Soms zijn die alleen met een jou, soms alleen met je ouders, en soms met jullie samen.

In veel ziekenhuizen werken kinderpsychologen. Vaak zij zij onderdeel van het Maag-Darm-Leverteam en zien zij je sowieso al. Ook buiten het ziekenhuis kun je naar een kinderpsycholoog. Dit kan de kinderarts of de huisarts voor je regelen.  

Praktijkondersteuner huisarts – geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)

De POH-GGZ is iemand die werkt in de praktijk van je huisarts. Hij of zij doet het volgende:

  • ·         Helpt je om te bepalen welke klachten je hebt.
  • ·    Luistert naar je en geeft je tips.
  • ·         Vertelt je welke zorgverleners je kunnen helpen, als blijkt dat je veel of ernstige klachten hebt.

‘Ik had het gevoel dat mijn klasgenoten er niets van begrepen. De ene dag was ik ziek. De andere dag gewoon op school. De maatschappelijk werker heeft me toen geholpen. Samen met haar heb ik een spreekbeurt gemaakt. Daardoor weet mijn klas nu wat mijn ziekte is en wat ik wel en niet kan.'


Geestelijk verzorger

Met een geestelijk verzorger kun je praten over vragen als: Waarom ben ik ziek geworden? Wat moet ik nu met mijn leven? Wat heeft het leven voor zin? Een geestelijk verzorger werkt soms vanuit een geloof, zoals het christelijke, islamitische of joodse geloof. Maar je kunt ook bij een geestelijk verzorger als je niet gelovig bent. Geestelijk verzorgers werken in ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. En ook dichterbij jouw huis. Daar werken zij vaak samen met huisartsen.

Kinderpsychiater

Een kinderpsychiater helpt je als je vanwege je ziekte ernstige emotionele of gedragsproblemen hebt. Vaak krijg  je dan ook al andere hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog. Een psychiater kan ook medicijnen voorschrijven.

En nog meer

Er zijn nog allerlei andere zorgverleners die kunnen helpen bij emotionele en sociale klachten. Sommige kinderen vinden het fijn om te leren ontspannen met behulp van yoga of mindfulness. Of ze leren met hun ziekte omgaan door toneel te spelen, muziek te maken of te knutselen.

Je kunt hierover informatie vragen aan jouw zorgverleners. Je kunt ook de Keuzewijzer gebruiken.