Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Wat zijn de gevolgen voor uw dagelijks leven?

Leven met beperkingen
Misschien kunt u door uw ziekte of beperking sommige dingen niet. Of niet meer zoals voorheen. Leven met een ziekte betekent vaak dat u dingen verliest. De mogelijkheid om te werken. Een sport of hobby, die u niet meer kunt uitoefenen. Er strijden dagelijks ruim 2 miljoen Nederlanders tegen ontstekingen, pijn, vermoeidheid en onbegrip om simpelweg ‘mee te kunnen blijven doen’.

“Ziek zijn overkomt je. Het is vervolgens de uitdaging om te bedenken wat je ermee gaat doen. Ik heb geprobeerd van iets negatiefs iets positiefs te maken.”

“Als je een chronische aandoening hebt, zijn veel dingen niet meer vanzelfsprekend. Ze kosten meer moeite, kracht en energie of lukken helemaal niet meer. Toch is het wel mogelijk. Want net zoals je voor een marathon moet trainen, moet je ook met een chronische aandoening trainen om in topconditie te blijven.”

Dagelijkse activiteiten
De aandoening reuma heeft een grote invloed op de activiteiten, die u in uw dagelijks leven onderneemt. Hoe kunt u het beste omgaan met uw reuma en met de grenzen waar u tegenaan loopt? Wat eerst gewoon was, is dat nu niet meer. Plannen voor de toekomst moeten aangepast worden. Vaak zijn mensen daar verdrietig en boos over.

De mensen om u heen
Een ziekte kan ook invloed hebben op uw omgeving. Soms merkt u dat de mensen anders met u omgaan omdat u ziek bent. Bijvoorbeeld familie, vrienden en buren. Het kan zijn dat bij u niet aan de buitenkant te zien is dat u ziek bent. Misschien begrijpt uw omgeving niet goed waar u mee te maken heeft, en wat uw klachten kunnen betekenen. Denk aan klachten als vermoeidheid en pijn, waar u soms wel, en soms geen last van heeft. Hierdoor kunt u de ene keer wél bij bijvoorbeeld een familiefeestje zijn, en lukt het een andere keer niet. Soms eindigen relaties door de ziekte. Dat kan zorgen voor teleurstelling, pijn, boosheid en verdriet. Soms ontstaan er ook nieuwe vriendschappen. Bijvoorbeeld met mensen die hetzelfde meemaken.

“De kracht haal ik uit het weer actief worden in het leven en dingen te doen. Je moet in jezelf geloven en je moet het accepteren. Als ik echt een dag niet kan, kan ik wel gaan vechten tegen mijn lichaam, maar dat maakt het alleen maar vermoeiender. Ik wil ook dat ik morgen opsta en de dokter tegen mij zegt dat ik geen reuma heb, maar helaas is dat geen werkelijkheid. Het is zo en daar moet ik het beste van maken. Kijk naar wat je wel kunt en haal daar je energie uit.”

Ook de mensen om u heen kunnen negatieve gevoelens ervaren door uw ziekte of beperking. Bijvoorbeeld omdat ook hun sociale leven verandert of omdat zij hun toekomstplannen moeten bijstellen. Voor hen is er informatie voor naasten.

Relatie
Als u een partner hebt kan uw relatie veranderen. Bijvoorbeeld doordat u altijd de boodschappen of de administratie deed, maar dit niet meer kan. Mogelijk komen hierdoor meer taken bij uw partner terecht. Uw partner moet hier misschien aan wennen. En u moet eraan wennen dat het niet meer op de manier gebeurt die u gewend was.

Seksualiteit en intimiteit
Ziek zijn kan ervoor zorgen dat u anders omgaat met seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld door pijn, stress of vermoeidheid. Bij sommige ziekten merken mensen dat hun lichaam anders reageert op seksuele prikkels. Of dat de behandeling van de ziekte invloed heeft op seksualiteit. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld minder zin in seks of erectieproblemen geven. Ook gevoelens kunnen van invloed zijn op intimiteit of seksualiteit.  Bijvoorbeeld als u zich onzeker voelt omdat uw lichaam er anders uitziet dan vóór uw ziekte of beperking.

Werk/hobby’s, geldzaken
Misschien zijn er vanwege uw ziekte of beperking aanpassingen nodig op uw werk. Of kunt u minder of helemaal niet meer werken. Het gevolg kan dan zijn dat u minder te besteden heeft. Dat heeft weer invloed op andere mogelijkheden. Wellicht kunt u daardoor bepaalde hobby’s of een sport niet meer uitoefenen of kunt u niet meer reizen zoals u gewend was.