Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Wat is het?

Het doel van deze patiëntinformatie is om u op een begrijpelijke manier te informeren over de zorg voor emotionele en sociale klachten bij mensen met een ziekte of beperking. Een ziekte of beperking kan naast lichamelijke ook voor emotionele en sociale klachten zorgen. Lichaam, emoties en omgeving bepalen samen de gezondheid. Ze beïnvloeden elkaar. Reuma kan daarom de oorzaak zijn van psychosociale problemen. Dit is de verzamelterm voor emotionele en sociale klachten. 

Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende chronische ziekten aan de gewrichten, spieren, pezen en botten in uw lichaam. Die ziekten zorgen ervoor dat u minder goed kunt bewegen. Bij sommige vormen van reuma zijn ook de organen, bijvoorbeeld uw longen, uw hart of uw nieren, betrokken. Vormen van reuma zijn bijvoorbeeld artrose, reumatoïde artritis (RA), jicht, artritis psoriatica en axiale SpA. Wilt u meer weten over de verschillende vormen bij reuma? Kijk dan op 
https://reumazorgnederland.nl/reuma

Wie hebben reuma?
Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Dit zijn niet alleen ouderen, want zo’n 60% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Iedereen van jong tot oud kan reuma krijgen op elke leeftijd. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma.

“Door de reuma heb ik geleerd om stil te staan bij mijn lichaam.”

Is reuma te genezen?
Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met vermoeidheid, pijn en stijfheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de ontstekingen zelf goed te behandelen, maar de bijkomende klachten zoals pijn en vermoeidheid minder. Reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar, want door de verbeteringen in medicijnen en behandeling is het aan de buitenkant niet (meer) te zien.

“Reuma heeft mijn leven erg beïnvloed. Je moet leren omgaan met beperkingen als pijn, zwellingen en vermoeidheid. Daarbij moet je leren goed vooruit te denken, te plannen, keuzes te maken, te doseren.”

Voor iedereen anders
Niet iedereen krijgt psychosociale problemen door een ziekte of beperking, maar het komt regelmatig voor. Het is dan ook niet vreemd als u hier last van heeft. Op welk moment iemand klachten ervaart, kan per persoon en per soort ziekte of beperking verschillen. U kunt psychosociale problemen krijgen bijvoorbeeld na de diagnose, tijdens een behandeling of juist als de behandeling al een tijdje is afgerond.

“Behalve aan mijn handen, zie je aan de buitenkant niets. Dat is lastig. Iemand sprak me eens aan op het feit dat ik de lift nam. ‘Dan moet je iets mankeren’, was de reactie. De ene keer kan ik een nare opmerking gemakkelijker hebben dan de andere keer. Soms ben ik er echt door van slag.”

“Leven met reuma vraagt om een andere mindset. Je hebt reuma, maar het betekent niet het einde van je leven. Je bent zoveel meer dan de ziekte, die je hebt.”