Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Hoe weet u of u hulp nodig heeft?

Als u van uw dokter te horen krijgt dat u reuma heeft, kan dit best een schok zijn. Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. De meeste mensen lukt het na een tijdje om de reuma een plek in hun leven te geven. Zij hebben genoeg aan de hulp van hun omgeving. Veel emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig na een aantal weken of maanden. Sommigen vinden een evenwicht: een nieuwe manier om met hun lichaam, hun gevoelens en omgeving om te gaan. Zij passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op. Zo lukt het hen de nieuwe situatie te aanvaarden. De hulp en informatie, die ze van hun arts en hun omgeving krijgen, is voor hen voldoende.

“De diagnose werd gesteld en de behandeling gestart. Mijn leven stond ineens stil. Meer dan een jaar heb ik alles ontkend. Ik dacht dat er een vergissing gemaakt was. Maar de klachten breidden zich steeds verder uit en uiteindelijk moest ik accepteren dat het nooit over zou gaan. Ik ben niet depressief geweest, maar mijn wereld werd wel erg klein. Ik maakte geen toekomstplannen meer; leefde dag voor dag. Werken kon ik niet. Al mijn energie ging naar dingen als douchen en eten koken. Meer lukte gewoon niet.”

Extra hulp
Het kan ook zijn, dat u zich langer boos of verdrietig blijft voelen of misschien voelt u zich eenzaam of gespannen. Als u problemen of last blijft ervaren in uw dagelijks leven is het goed om hulp te vragen. Ook als uw naasten zich zorgen maken, kan het goed zijn om contact op te nemen met een zorgverlener. Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn, dat uw lichaam niet goed herstelt. Het is daarom heel belangrijk, dat u ook psychosociale problemen serieus neemt.

“Jarenlang heb ik teveel hooi op mijn vork genomen.”

Informatie 
Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen. Er zijn websites, die u kunnen helpen om inzicht te krijgen in uw gezondheid. De uitkomsten kunt u met uw zorgverlener bespreken. Voorbeelden zijn https://www.mijnkwaliteitvanleven.nl, https://mijnpositievegezondheid.nl, https://watertoedoet.info en https://reumazorgnederland.nl/reuma-mentale-gezondheid