Psychosociale zorg bij IBD
Wat is psychosociale zorg?
Misschien heb je niet genoeg aan de hulp van jouw omgeving of vind je dat lastig en heb je meer ondersteuning nodig. Je kunt hulp of ondersteuning krijgen van zorgverleners. Hulp of ondersteuning bij psychosociale problemen noemen we psychosociale zorg. Samen kijk je hoe je jouw leven opnieuw kunt inrichten en beter met de gevolgen van de chronische darmontsteking kunt omgaan.
Bespreek je gevoelens
Ondervind je langdurig problemen in je dagelijks leven of voel je je angstig, somber of onzeker? En lukt het je niet om deze gevoelens te verminderen of situaties te verbeteren? Dan is het goed om hulp te vragen, bijvoorbeeld aan je MDL-arts, verpleegkundig specialist, coach of (medisch) psycholoog of huisarts. Hij of zij zal je vragen over jouw klachten te vertellen en/of om een vragenlijst in te vullen. Jouw antwoorden helpen jou en de zorgverlener om je klachten te verduidelijken. En om te zien of je meer hulp nodig hebt.
Hulp of ondersteuning
Psychosociale zorg bestaat uit hulp of ondersteuning waarmee je leert je aan te passen aan een nieuwe situatie.
Zorgverleners kunnen op verschillende manieren hulp en ondersteuning geven:
- Ze kunnen naar je luisteren en je begeleiden. Door vragen te stellen, kunnen zij jou adviezen en handvatten geven, zodat jij op zo’n goed mogelijke manier met je ziekte kunt om gaan;
- Ze kunnen je helpen jouw leefstijl aan te passen. Bijvoorbeeld met tips over voeding of over bewegen;
- Ze kunnen je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een seksuoloog, psycholoog. Deze hulp is voor mensen die veel problemen hebben om hun leven aan te passen aan het leven met een chronische darmziekte.
Naar welke zorgverlener je gaat, hangt af van jouw situatie en jouw eigen voorkeur. Bespreek met jouw arts wat het beste bij je past. Lees hier meer over bij ‘Welke zorgverleners kunnen je helpen?'