Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Wil je meer weten?

Nuttige websites

NVN.nl
De website van Nierpatiënten Vereniging Nederland, de actieve landelijke vereniging van en voor nierpatiënten. Hier vind je naast veel praktische informatie ook een agenda met de activiteiten en themadagen waar je ook andere nierpatiënten kunt ontmoeten.

Nieren.nl
Op deze website vind je betrouwbare informatie over de verschillende nierziekten en behandelingen. Deze patiënteninformatie over psychosociale zorg bevat veel verwijzingen naar nieren.nl. Je kunt er ook andere nier- en dialysepatiënten ontmoeten, online gesprekken starten of een eigen blog schrijven. Nieren.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting.

Nierwijzer.nl
Het kiezen van een dialysevorm kan best ingewikkeld zijn en onzekerheid of stress veroorzaken. Goede voorlichting is essentieel, zodat je met jouw arts de dialyse kunt kiezen die het best aansluit bij jouw wensen en behoeften. De nierwijzer bevat veel korte filmfragmenten waarin nierpatiënten en getransplanteerden vertellen over de behandelvorm die zij kozen en de gevolgen ervan op hun leven. Deze website is een initiatief van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

AllofMe.nl
AllofMe.nl is een plek waar jonge mensen van 16 tot 30 jaar met een chronische aandoening elkaar kunnen vinden. Het helpt om sterker in je schoenen te staan en de regie te voeren over je eigen leven.

Zelfhulptrainingen

Chronischeaandoening.mirro.nl 
De modules op deze website geven informatie en tips om beter om te gaan met je (nier)ziekte. Het helpt je om de dialyse een plek te geven in jouw leven en hoe je positief in het leven kunt staan. Vind je het bijvoorbeeld lastig om jouw zorgen met je omgeving te delen? Pieker je veel? Je betaalt €7,- om 1 jaar lang onbeperkt 17 modules te kunnen volgen. Deze website is een initiatief van Stichting Mirro.

Mentaalvitaal.nl
Mentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Je vindt er informatie, mentale fitness tips & oefeningen, online cursussen & therapie en verwijzing naar hulp. Deze website is voor een brede doelgroep. Ook voor mensen zonder een ziekte of beperking.
Mentaal Vitaal biedt gratis informatie, tips en oefeningen wanneer je last hebt van angst, piekeren, slaapproblemen, somberheid, stress, verdriet, enzovoort. Er zijn ook specifieke tools te vinden gericht op bijvoorbeeld stress en angst. De meeste tools zijn gratis toegankelijk, sommige tools en therapieën kosten geld.
Mentaal Vitaal is een initiatief van het Trimbos instituut.

Snelbeterinjevel.nl
Snelbeterinjevel.nl biedt drie gratis online trainingen aan die je kunnen helpen bij slaap-, pieker- en stressklachten. De trainingen kun je zelfstandig volgen. Je ontvangt dus geen begeleiding. Een training bestaat uit praktische oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen. Je kiest zelf welke oefeningen je eerst doet, en wanneer je ze doet.
Deze website is een initiatief van het Trimbos Instituut.

HPBeluister de ontspanningsoefening 'Dialyse Wellness' van Noordwest Ziekenhuisgroep. Deze helpt je om te ontspannen en om positiever naar de (hemo)dialysebehandeling te kijken. 

Vragenlijsten: hoe gaat het met u?

Mijnkwaliteitvanleven.nl
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een landelijk initiatief dat laat zien waar goede zorg om draait. Juist nu er veel in de zorg verandert. Door de online vragenlijst in te vullen, breng je in beeld wat voor jou belangrijk is. De vragen gaan over jouw persoonlijke situatie, je mogelijkheden en beperkingen. Hoe je jouw gezondheid ervaart en hoe je de zorg en leefomgeving waardeert.
Deze website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Positievegezondheid.nl 
IphPositieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je jezelf bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Het invullen van de online vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is aan de hand van zes 'levensgebieden'. Naast de vragenlijst voor volwassenen is er ook een voor jongeren van 16-25 jaar, voor kinderen en een eenvoudige vragenlijst. Je moet je eenmalig registreren met je e-mailadres en een wachtwoord om de vragenlijst te kunnen gebruiken.
De maker van deze website en vragenlijsten is het Institute for Positive Health. 

Watertoedoet.info
Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is in jouw leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden.
Deze website is een initiatief van de Harteraad, maar is niet alleen gericht op mensen met een hart- of vaataandoening.

PROMs DialysePROMs1
Dialyse heeft veel verschillende lichamelijke én psychische gevolgen. Deze kunnen de kwaliteit van jouw leven verminderen. Daarom is het belangrijk om alle gevolgen te bespreken met jouw zorgverlener.
Deze speciale vragenlijst over dialyse helpt daarbij. Door de vragen in te vullen, ontstaat een overzicht van jouw klachten en beperkingen door de dialysebehandeling zoals jij die ervaart. De vragenlijst vraagt ook naar zaken waar jij of jouw zorgverlener misschien niet aan denken tijdens een consult. Sommige dialysecentra gebruiken deze vragenlijsten al, maar je kunt ze zelf ook downloaden, invullen en meenemen naar je zorgverleners.

STAP: Het Steun- en Adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland

Vragen en onzekerheid over werk en inkomen kunnen ook stress en angst veroorzaken. Deskundige hulp kan deze gevoelens helpen verminderen. STAP heeft twee juristen/sociaal raadslieden in huis die jou kunnen adviseren over werk, inkomen en scholing in combinatie met nierproblemen.

Je kunt bij STAP terecht met:

  • Vragen over werk
  • Problemen met jouw re-integratie
  • STAPVragen over jouw uitkering
  • Vragen over voorzieningen van de gemeente, bijvoorbeeld de Wmo
  • Vragen over (her)beoordeling door het UWV
  • Vragen over studie en scholing
  • Vragen over voorzieningen op basis van de Wet op het passend onderwijs
  • Advies voor werkgevers en Arbo-diensten
  • Advies over kinderen met een nierziekte, voor ouders en instellingen
  • Vragen over financiële regelingen voor chronisch zieken
  • Ondersteuning bij bezwaarzaken over uitkering of Wmo
  • Verzoeken voor financiële ondersteuning

Je kunt STAP bereiken op 035 – 693 77 99. Je kunt ze ook mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie vindt u op de website van de NVN en in de STAP-brochure.

Hulp regelen via de gemeente

RORegelhulp.nl
Je kunt bij jouw gemeente terecht voor hulp als je een ziekte of beperking hebt. In veel gemeenten is een Wmo-loket, een (sociaal) wijkteam en/of een jeugdteam.
De website Regelhulp.nl is van de Rijksoverheid.