Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Welke zorgverleners kunnen je helpen?

Er zijn verschillende zorgverleners die helpen bij psychosociale problemen door je nierziekte in het algemeen, en door de dialyse in het bijzonder. Hieronder lees je wie dat zijn en welke zorg zij geven.

Welke zorgverlener bij je past, hangt onder andere af van jouw voorkeur en van het soort en de ernst van je klachten. In de informatie-keuzehulp vind je meer informatie over de verschillende zorgverleners en hoe je daar kunt komen. Samen met jouw arts kun je dan bepalen wat voor jou het best is.

Nefroloog, verpleegkundige, verpleegkundig specialist

Deze zorgverleners geven je voorlichting en eerste opvang. Ze begeleiden je bij jouw keuze van een dialysevorm. Tijdens de dialyse is er artsenbezoek en kom je bij hen regelmatig op controle. Zij kunnen psychosociale klachten en psychische problemen helpen signaleren. Zij kunnen ook met je meedenken over passende hulp en zorg.

Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker is onderdeel van het behandelteam in jouw ziekenhuis of dialysecentrum. Je kunt bij hem of haar terecht met vragen over de gevolgen van de dialyse voor jouw psychische, relationele, sociale en maatschappelijk situatie. Denk aan vragen als:

  • Hoe kan ik beter leren omgaan met de vermoeidheid door de dialyse, en hoe ik me voel?
  • Hoe ga ik om met de veranderende relaties met de mensen om me heen?
  • Wat zijn de gevolgen van mijn nierziekte en dialyse voor mijn gezin, mijn werk, geldzaken, hobby’s en dergelijke?
  • Hoe kan ik praktische problemen thuis door de dialyse aanpakken?
  • Waar kan ik terecht voor voorlichting over relevante sociale wetgeving en sociale instanties?
  • Bij welke andere hulpverleners op sociaal en psychisch vlak kan ik terecht als mijn problemen om een meer specialistische aanpak vragen?

Praktijkondersteuner van de huisarts – geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)

De POH-GGZ kan je helpen om een beter beeld van de klachten te krijgen en biedt begeleiding en behandeling. Bij ernstige of ingewikkelde psychische klachten verwijst de POH-GGZ je door naar gespecialiseerde hulpverleners, zoals een psycholoog of psychiater. Als je hulp of begeleiding wil van een POH-GGZ kun je dat met je huisarts bespreken.

Psycholoog

Een psycholoog behandelt psychische klachten. Je kunt naar een psycholoog als je vrij veel en ernstige psychische klachten hebt. Met gesprekken en opdrachten kan de psycholoog helpen je klachten te verminderen. Jouw huisarts kan je naar een psycholoog doorverwijzen.

Andere zorgverleners

Er zijn nog meer zorgverleners die je kunnen ondersteunen bij emotionele en sociale klachten: bijvoorbeeld de psychiater, geestelijk verzorger, bedrijfsarts of seksuoloog.
Voor sommige mensen helpen andere methodes goed. Denk aan yoga, mindfulness en acupunctuur.

Wat kost het?

De medisch maatschappelijk werkers zijn onderdeel van het behandelteam, begeleiding door het team wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Andere zorg kost je mogelijk geld, maar mogelijk betaalt de zorgverzekeraar een deel van de kosten. Als je meer hierover wilt weten, kan jouw zorgverzekeraar antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke zorg vergoedt de zorgverzekeraar?
  • Aan welke voorwaarden moet je als patiënt voldoen om de vergoeding te krijgen?
  • Moet je een deel van deze zorg zelf betalen uit je eigen risico?