Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Wat is psychosociale zorg?

Hulp van jouw zorgverleners

Misschien heb je niet genoeg aan de hulp van je omgeving en heb je professionele ondersteuning nodig. Hulp of ondersteuning bij psychosociale problemen door zorgverleners noemen we psychosociale zorg. Deze zorg kan je helpen om jouw leven aan te passen aan de dialyse. Samen kijk je hoe je jouw leven opnieuw kunt inrichten en beter met de gevolgen van de dialyse kunt omgaan.

NSMaakt de dialyse je angstig, somber, prikkelbaar of onzeker? En lukt het je niet om deze gevoelens te verminderen? Je zorgverleners kunnen je helpen. Dit zal vaak de (medisch) maatschappelijk werker zijn. Soms je nefroloog of verpleegkundige. Hij of zij zal je vragen over jouw klachten te vertellen. Mogelijk vraagt hij of zij je om een vragenlijst in te vullen. Jouw antwoorden op zo’n vragenlijst helpen jezelf en je zorgverlener om jouw klachten te verduidelijken. En om te zien of je meer hulp nodig hebt.

Hoe zij je kunnen helpen en ondersteunen

Jouw zorgverleners kunnen je op verschillende manieren hulp en ondersteuning geven:

  • ze kunnen naar je luisteren en je begeleiden;
  • ze kunnen je leren om beter om te gaan met de gevolgen van dialyse op jouw dagelijkse leven;
  • ze kunnen je helpen je leefstijl aan te passen. Bijvoorbeeld met tips over voeding of over bewegen; 
  • ze kunnen je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp. Deze hulp is voor mensen die veel problemen hebben om hun leven aan te passen aan het leven met dialyse.