Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Informatie voor volwassen dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Een nieuw evenwicht vinden

balance1Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. Het kost tijd om aan dialyse te wennen. Veel mensen lukt het na een tijdje hun ziekte een plek in hun leven te geven. De emoties door de ziekte kunnen na een tijdje minder heftig worden, of verdwijnen.

Ondanks de dialyselast vinden veel nierpatiënten een nieuw evenwicht: een manier om met hun lichaam, gevoelens en omgeving om te gaan. Zij stellen hun doelen bij, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op die zij nog wél kunnen. Dit kan helpen om de nieuwe situatie - in ieder geval beter - te aanvaarden.

Hulp vragen

Misschien heb jij deze dingen ook geprobeerd maar blijf je toch zitten met gevoelens van boosheid, angst, verdriet. Of voel je je eenzaam of gespannen. Herken je dit en ervaar je hierdoor regelmatig problemen of last in je dagelijks leven? Merk je dat jouw naasten zich zorgen om je blijven maken? Dan is het goed om hulp te vragen, bijvoorbeeld van een deskundige bij psychosociale problemen.

Psychosociale problemen kunnen namelijk een negatief effect hebben op je lichamelijke gezondheid en herstel na het dialyseren. Het kan ertoe leiden dat je nog meer last hebt van jouw ziekte. Of dat je minder goed voor jezelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus.

kijkMisschien vind je het lastig om hulp te vragen en je gevoelens te bespreken. Weet dan dat je bij jouw arts ook terecht kunt met psychosociale klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij  je vragen stellen als: ‘Heb je last van somberheid?’ of ‘Voel je je gestrest?’ Zo kan jouw arts samen met jou beoordelen welke hulp je nodig hebt en van wie.

Vragenlijsten voor een beter inzicht

PROMs1Er zijn ook websites met vragenlijsten die je kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in jouw gezondheid en kwaliteit van leven. De uitkomsten kun je met jouw zorgverlener bespreken.

Sommige dialysecentra gebruiken een vragenlijst die de resultaten van de dialyse meet zoals jij die ervaart: de PROMs Dialyse. Deze vraagt hoe je je lichamelijk én psychisch voelt en vraagt naar klachten die je hierbij ervaart. Als jouw dialysecentrum ze niet gebruikt, kun je deze ook zelf invullen en als je wilt meenemen naar jouw nefroloog.

Er zijn ook meer algemene online vragenlijsten. Je leest er meer over bij ‘Wil je meer weten?