Skip to main content

Emotionele en sociale problemen door een huidaandoening

Hoe weet u of u hulp nodig heeft?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. De meeste mensen lukt het na een tijdje hun ziekte een plek in hun leven te geven. Veel emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig na een aantal weken of maanden. Ondanks de aandoening vinden veel huidpatiënten een nieuw evenwicht: een manier om  met hun lichaam, gevoelens en omgeving om te gaan. Zij passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op waar zij vóór de huidaandoening plezier aan beleefden. Zo lukt het hen de nieuwe situatie te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van hun arts of verpleegkundige en van hun omgeving krijgen is voor hen voldoende.

Misschien heeft u deze dingen ook geprobeerd, maar blijft u toch zitten met gevoelens van schaamte, angst, boosheid of verdriet. Of u voelt zich eenzaam, of gespannen. Als u dit soort problemen of last ervaart in uw dagelijks leven, of uw naasten maken zich zorgen om u, dan is het goed om hulp te vragen. U heeft dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige. Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat u lichamelijk niet goed herstelt. Of dat u minder goed voor zichzelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus.

Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen maar u mag er van uit gaan dat u bij uw huisarts of dermatoloog terecht kunt met uw klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij u vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zicht gestresst?’ Zo kan uw arts samen met u beoordelen welke hulp u nodig heeft en van wie.

Er zijn ook websites die u kunnen helpen om inzicht te krijgen in uw gezondheid. De uitkomsten kunt u met uw zorgverlener bespreken. Zoals Mijnkwaliteitvanleven.nl, Mijnpositievegezondheid.nl of Watertoedoet.nl. Lees meer bij de vraag ‘Wilt u meer weten?’