Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Emotionele en sociale gevolgen van hartfalen bij volwassenen
Dit is een algemene afbeelding voor: Emotionele en sociale gevolgen van hartfalen bij volwassenen

Emotionele en sociale gevolgen van hartfalen bij volwassenen

Hoe weet u of u hulp nodig heeft?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag als ziekte. Het kost tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, zeker wanneer er veel beperkingen zijn. Veel mensen lukt het na een tijdje hun ziekte een plek in hun leven te geven. De emoties door de ziekte kunnen na een tijdje minder heftig worden, of verdwijnen. Ondanks het hartfalen vinden veel patiënten een nieuw evenwicht: een manier om met hun lichaam, gevoelens en omgeving om te gaan. Zij stellen hun doelen bij, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op die zij nog wél kunnen. Dit kan helpen om de nieuwe situatie - in ieder geval beter - te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van hun zorgverleners en hun omgeving krijgen is voor hen voldoende. Lastiger is het wanneer het hartfalen toeneemt en daarmee de beperkingen. Dan moet er steeds opnieuw aangepast worden aan de nieuwe, meer beperkte mogelijkheden. Daarnaast hebben veel hartfalenpatiënten door het telkens weer geconfronteerd worden met vermoeidheid en benauwdheid, vaak last van angsten en depressieve gevoelens. Als u regelmatig problemen of last ervaart in uw dagelijks leven, is het goed om hulp te vragen. Zo kunt u blijven zitten met gevoelens van boosheid, angst en verdriet, zich eenzaam voelen of gespannen. Als u dit herkent en/of merkt u dat uw naasten zich zorgen om u blijven maken, dan is het goed om hulp te vragen van een deskundige. Psychosociale problemen kunnen namelijk een negatief effect hebben op uw lichamelijke gezondheid. Het kan ertoe leiden dat u nog meer last heeft van uw ziekte. Of dat u minder goed voor uzelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus.

Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen. Weet dan dat u bij uw (huis-)arts ook terecht kunt met psychosociale klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij u vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zich gestrest?’ Zo kan uw arts samen met u beoordelen welke hulp u nodig heeft en van wie. Professionele hulp kan u uiteindelijk veel opleveren.

“Mijn hart sloeg steeds vaker op hol, vooral in rust. Ik kon daardoor steeds minder, omdat dit gepaard ging met benauwdheid en slapeloosheid. Uiteindelijk kwam ik dan echt ‘de man met de Hamer’ tegen. Ik was zó moe, sliep bijna niet meer en werd zelfs depressief, wilde niet meer verder vechten. Het was tijd voor psychische hulp! Bij de psycholoog heb ik moeten leren verdriet toe te laten over het gebeurde. Ik moest leren accepteren dat ik niet alles meer kan en dat ik altijd moe en vaak buiten adem ben. Een haptonoom heeft mij geleerd te ontspannen en beter te leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Inmiddels kan ik het nu weer zonder hun hulp. Niet dat het lichamelijk beter gaat, maar ik kan er nu beter mee omgaan.”

U kunt ook zelf uitzoeken hoe het met u gaat. Er zijn websites met vragenlijsten die u kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in uw gezondheid en kwaliteit van leven. De uitkomsten kunt u met uw zorgverlener bespreken. Voorbeelden van websites zijn: www.mijnpositievegezondheid.nl, www.watertoedoet.info, www.mijnkwaliteitvanleven.nl. U leest er meer over bij ‘Wilt u meer weten?’