Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Wat zijn de gevolgen voor uw dagelijks leven?

Dagelijkse activiteiten
Als uw naaste reuma heeft, dan kan dat een grote invloed hebben op de activiteiten, die u in uw dagelijks leven onderneemt. U zult plannen moeten aanpassen en nieuwe grenzen moeten stellen. Wat eerst gewoon was, is dat nu niet meer. Het is normaal, dat u en uw naaste daarover soms verdrietig, boos of angstig zijn. Misschien zijn er aanpassingen nodig op uw werk vanwege uw mantelzorgtaken, bijvoorbeeld flexibele uren of parttime werken. Het gevolg kan zijn, dat u minder te besteden heeft of niet kunt blijven werken op die plek. Dat geeft stress en heeft weer invloed op andere mogelijkheden. Ook kunt u mogelijk bepaalde hobby’s of een sport niet meer uitoefenen.

Gezin
Wanneer iemand in uw gezin reuma heeft, heeft dat invloed op uw hele gezin. Het gezinsleven moet aangepast worden op degene met reuma. Sommige activiteiten kunnen niet doorgaan, omdat de zorg veel tijd in beslag neemt. Dit kan de sfeer in huis veranderen. Zorg dat u hierover met elkaar blijft praten. Vraag regelmatig hoe iedereen zich voelt. Vraag wat iemand graag zou willen doen en probeer dat waar te maken. Zo nodig met wat hulp van iemand anders, om zo toch zo veel mogelijk van het normale gezinsleven door te laten gaan.

Relatie
Als uw partner de diagnose reuma krijgt, kan dit veel in uw relatie veranderen. Bijvoorbeeld omdat uw naaste met reuma altijd de boodschappen of de administratie deed, maar dit niet meer kan. Als uw partner veel pijn heeft of heel moe is, kunt u bepaalde dingen samen niet meer doen. Sommige activiteiten, waarvan u vroeger samen kon genieten, worden misschien moeilijker. Maak samen realistische plannen voor de toekomst. Zoek naar haalbare activiteiten, waar u samen plezier uit haalt. Regel eventueel extra hulp. Creëer zo momenten waarin u alleen partner bent en niet ook verzorger.

Seksualiteit en intimiteit
Ziek zijn, kan ervoor zorgen dat uw partner anders omgaat met seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld door pijn, stress of vermoeidheid. Bij ziekte kunnen mensen ervaren, dat hun lichaam anders reageert op seksuele prikkels. Of dat de behandeling van de ziekte invloed heeft op hun seksualiteit. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld ook minder zin in seks of erectieproblemen geven. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook emotionele factoren een rol spelen. Iemand met reuma kan zich minder aantrekkelijk voelen. Ook gevoelens kunnen dus van invloed zijn op intimiteit of seksualiteit. Naast partner of echtgenoot/echtgenote bent u nu ook ineens mantelzorger. Het kan zijn dat u zich sommige dagen meer de verzorger van uw partner voelt, dan een liefdespartner. Dat vormt ook een probleem als u er niet over praat. Ook hiervoor geldt: praat hierover met uw partner.