Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Wat is het?

Het doel van deze patiëntinformatie is om u op een begrijpelijke manier te informeren over de zorg voor emotionele en sociale klachten bij mensen met een ziekte of beperking. Een ziekte of beperking kan naast lichamelijke klachten ook voor emotionele en sociale klachten zorgen. Lichaam, emoties en omgeving bepalen samen de gezondheid. Ze beïnvloeden elkaar. Reuma kan daarom de oorzaak zijn van psychosociale problemen.

Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende chronische ziekten aan de gewrichten, spieren, pezen en botten in uw lichaam. Die ziekten zorgen ervoor dat u minder goed kunt bewegen. Bij sommige vormen van reuma zijn ook de organen, bijvoorbeeld de longen, hart of nieren, betrokken. Vormen van reuma zijn bijvoorbeeld artrose, reumatoïde artritis (RA), jicht, artritis psoriatica en axiale SpA. Wilt u meer weten over de verschillende vormen bij reuma? Kijk dan op https://reumazorgnederland.nl/reuma

Wie hebben reuma?
Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Dit zijn niet alleen ouderen, want zo’n 60% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Iedereen van jong tot oud kan reuma krijgen op elke leeftijd. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma.

Is reuma te genezen?
Ruim twee miljoen mensen leven dagelijks met vermoeidheid, pijn en stijfheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de ontstekingen zelf goed te behandelen, maar de bijkomende klachten zoals pijn en vermoeidheid minder. Reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar, want door de verbeteringen in medicijnen en behandeling is het aan de buitenkant niet (meer) te zien.

Voor iedereen anders
Niet iedereen krijgt psychosociale problemen door een ziekte of beperking, maar het komt regelmatig voor. Het is dan ook niet vreemd als degene, die ziek is, hier last van heeft. Op welk moment iemand klachten ervaart, kan per persoon en per soort ziekte of beperking verschillen. Iemand kan psychosociale problemen krijgen bijvoorbeeld na de diagnose, tijdens een behandeling of juist als de behandeling al een tijdje is afgerond.

Mantelzorg
Voor u is het zorgen voor uw naasten, uw partner, kind, ouder of familielid, vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen ooit in hun leven te maken met mantelzorg. Mantelzorg is de hulp, die u biedt aan iemand in uw directe omgeving. Hieronder kunnen zowel zwaardere als lichtere zorgtaken vallen. Mantelzorg is vrijwillig, maar het valt zeker niet onder vrijwilligerswerk. Dit komt, omdat mantelzorg onverwachts op uw pad kan komen, het is niet altijd een bewuste keuze. Daarnaast bent u 24 uur per dag mantelzorger en het is niet iets, waarmee u zomaar kunt stoppen. Als daarom iemand in uw omgeving de diagnose reuma krijgt, kan dit ook voor u ingrijpend zijn.

"Ik ben er 24 uur per dag mee bezig, zo'n impact heeft het op het leven."

Emotionele klachten
Als uw naaste ontdekt, dat hij of zij reuma heeft, kan dit een harde klap voor die persoon zijn. Uw naaste heeft tijd nodig om dit te verwerken. En daar komen vaak veel emoties bij kijken. Maar ook voor u, als mantelzorger, kan dit een ingrijpend proces zijn. U kunt ook machteloosheid, bezorgdheid, boosheid, verdriet, gevoelens van verlies en nog veel meer voelen. Wat betekent het voor de toekomst? Het belangrijkste is om hier met elkaar over te blijven praten. Blijf met elkaar in gesprek om te weten hoe het gaat.

Sociale klachten
Daarnaast kan de ziekte van uw naaste invloed hebben op uw of uw beider sociale contacten. Relaties met vrienden en/of familie kunnen veranderen. Het kan zijn, dat u door de nieuwe zorgtaken, die u heeft, moeilijker op bezoek kunt gaan bij andere mensen. Hierdoor kan het contact verwateren, waardoor u zich eenzaam gaat voelen. Ook kan er onbegrip komen vanuit uw omgeving als anderen niet goed snappen, waarom u geen tijd meer voor ze heeft. Blijf hier ook open over. Praat hierover met uw naaste, maar ook met uw familie en vrienden. Door erover te vertellen, zullen meer mensen begrijpen wat er aan de hand is. Vraag als het nodig is ook om hulp. Als iemand anders uw naaste kan helpen, geeft dat u meer ruimte om bijvoorbeeld een keer bij vrienden op bezoek te gaan of gewoon een dagje uit. Dan kunt u even ontspannen en energie bijtanken.

"Heel je sociale leven valt in elkaar."