Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Multiple Sclerose (MS)
Dit is een algemene afbeelding voor: Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Wil je meer weten?

Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, is mantelzorger. Je kunt bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Zij ondersteunen en adviseren ook professionals en gemeenten om goed met mantelzorgers te kunnen samenwerken.

Er zijn nog veel meer informatiebronnen over psychosociale klachten en hulp.

Vragenlijsten: hoe gaat het met je? 

 • Mijnkwaliteitvanleven.nlMSweb op laptop MSenDan 2018
  Mijnkwaliteitvanleven.nl is een landelijke website waarop je kunt lezen waar goede zorg om draait. Door de online vragenlijst in te vullen, breng je in beeld wat voor jou belangrijk is. Deze website is een initiatief van Pati├źntenfederatie Nederland en heeft ook veel informatie voor mantelzorgers.
 • Positievegezondheid.nl
  Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je voldoende redden? Voel je je gelukkig of juist eenzaam? Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je bij het kiezen en bespreken van wat voor jou belangrijk is. Er is een vragenlijst voor volwassenen en voor kinderen.
  De maker van deze website is het Institute for Positive Health.
 • Watertoedoet.info
  'Wat ertoe doet' helpt je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is in het leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden.
  Deze website is een initiatief van de Harteraad, maar is niet alleen voor mensen met een hart- of vaataandoening.

Nuttige websites: 

 • mentaalvitaal.nl
  Mentaal Vitaal is voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Mentaal Vitaal biedt gratis informatie, tips en oefeningen wanneer je last hebt van angst, piekeren, slaapproblemen, somberheid, stress en verdriet. De meeste hulpmiddelen van Mentaal Vitaal zijn gratis, maar sommige tools en therapie├źn kosten geld.
  Mentaal Vitaal is een initiatief van het Trimbos Instituut.
 • Snelbeterinjevel.nl
  Snelbeterinjevel.nl biedt drie gratis online trainingen om te werken aan slaap-, pieker- en stressklachten. Je kunt de trainingen zelfstandig volgen, je krijgt er dus geen begeleiding bij. Een training bestaat uit praktische oefeningen die helpen je klachten te verminderen. Je kiest zelf welke oefeningen je eerst doet, en wanneer je ze doet. Meer informatie vind je hier.
  Snel beter in je vel is een initiatief van het Trimbos Instituut.

Hulp regelen via de gemeente:

 • Regelhulp.nl
  Je kunt bij jouw gemeente terecht voor hulp als er thuis problemen ontstaan door ziekte of beperking. RegelHulp.nl is een website van de overheid. Je leest er hoe je professionele hulp kunt krijgen en vindt er uitleg over wet- en regelgeving.
 • WMO - Zorgwijzer.nl
  Volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moeten gemeenten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarom hebben veel gemeenten een WMO-loket waar je terecht kunt voor begeleiding. Op de website Zorgwijzer.nl vind je informatie over de WMO en lees je hoe je ondersteuning aan kunt vragen.

Praatpakketten, kaartspellen en informatie voor mantelzorgers

cover doosje kaartspelEr zijn verschillende manieren om het gesprek over MS op gang te brengen. Aan de hand van vragen of een kaartspel hoor je van je partner, vriend(in) of familielid hoe het echt met hen gaat en hoe zij omgaan met MS. Op deze manier kun je misschien ook makkelijker vertellen waar jij tegenaan loopt.

Op de website van Muzus kun je praatpakketten downloaden voor familiegesprekken. Deze pakketten gaan over omgaan met ziekte en mantelzorg.

Op de website van MS Vereniging Nederland kun je informatieve kaartspellen kopen. Met het kaartspel PIT! ervaar je spelenderwijs hoe het is om te leven met MS. Het MS kaartspel geeft antwoord op de 40 meest gestelde vragen aan de MS Telefoon, waardoor je meer te weten komt over deze ziekte.