Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van iemand met een ziekte of beperking
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van iemand met een ziekte of beperking

Informatie voor naasten van iemand met een ziekte of beperking

Medische informatie in begrijpelijke taal.

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Als naaste van iemand die ziek is, moet je vaak veel dingen tegelijk doen. Zorg bieden en bijvoorbeeld het huishouden draaiende houden, gewoon blijven werken en/of vrienden bezoeken. Je kunt het gevoel hebben dat je altijd de sterkste moet zijn. Je doet dit iedere dag. Want je laat je naaste niet in de steek. Maar hoe zorg je voor jezelf? Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk gezond? Geef je je emoties de ruimte? En lukt het je om je grenzen te bepalen en te stellen?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag.

De meeste mensen lukt het na een tijdje de ziekte van hun naaste een plek in hun leven te geven. Veel emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig na een aantal weken of maanden. Sommigen vinden een evenwicht: een nieuwe manier om om te gaan met de zorg, hun gevoelens en omgeving. Zij passen hun leven aan, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op waar zij vóór de ziekte of beperking van hun naaste plezier aan beleefden. Zo lukt het hen de nieuwe situatie te aanvaarden.

De hulp en informatie die ze van hun arts of verpleegkundige en hun omgeving krijgen is voor hen voldoende.

Maar soms blijven mensen boos of verdrietig of heel erg moe. Of eenzaam, of gespannen.

Als je problemen of last ervaart in je dagelijks leven, of je naasten maken zich zorgen om je, dan is het goed om hulp te vragen. Je hebt dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige.

Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat je je ook lichamelijk minder goed voelt. Of dat je minder goed voor jezelf zorgt.

Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus.

Misschien vind je het lastig om hulp te vragen maar je kunt er van uit gaan dat je bij jouw arts terecht kunt met je klachten. Waarschijnlijk zal hij of zij je vragen stellen als: ‘Heb je last van somberheid?’ of ‘Voel je je gestrest?’ Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met je gaat en inschatten welke hulp je nodig hebt.

Er zijn ook websites die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je gezondheid. De uitkomsten kun je met je huisarts bespreken. Zoals Mijnkwaliteitvanleven.nl, Mijnpositievegezondheid.nl of Watertoedoet.info. Lees meer bij de vraag ‘Wil je meer weten?’