Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse bij naasten kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Wil je meer weten?

Hieronder worden interessante websites en andere bronnen van hulp of informatie nog eens voor je op een rij gezet.

Nuttige websites

NVN.nl
De website van Nierpatiënten Vereniging Nederland, de actieve landelijke vereniging van en voor nierpatiënten en hun naasten. Hier vind je naast veel praktische informatie ook een agenda met de activiteiten en themadagen waar je ook andere naasten kunt ontmoeten.

Naasteninbeeld.nl
Deze website is er voor alle naasten; partners, kinderen, ouders, broers/zussen of goede vrienden. Je vindt hier onder andere de brochure Praten helpt! en het Praatpakket ‘Samen leven met ziekte’ voor mensen met een zieke partner. De laatste helpt jou en jouw partner om te praten over hoe ziek-zijn jouw leven én jouw relatie beïnvloedt.

MantelzorgNL
Op MantelzorgNL vind je, overzichtelijk gesorteerd op thema's, informatie over mantelzorg, instanties die je kunnen helpen, wetgeving en nog veel meer.

Schouders.nl
(Sch)ouders.nl is een platform van, voor en door ouders van een kind met een chronische ziekte, lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking en/of ontwikkelingsstoornis. Je vindt er onder andere de Gids voor ouders na de diagnose en de Wegwijzer winst en verlies. Met de laatste ontdek je door middel van een vragenlijst welke stijl het beste bij je past om met de emoties en spanning door de ziekte (dialyse) van jouw kind om te gaan.

Het Brussenboek.nl
Dialyseert jouw kind en heb je nog meer kinderen? Ook broertjes en zusjes (‘brussen’) merken vaak de gevolgen van een zieke naaste. Speciaal voor hen zijn er enkele boeken verschenen. Deze zijn te bestellen op brussenboek.nl.

Oefeningen, trainingen en cursussen

Mentaalvitaal.nl
Mentaalvitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Je vindt er informatie, mentale fitness tips & oefeningen, online cursussen & therapie en verwijzing naar hulp. Deze website is voor een brede doelgroep. Ook voor mensen zonder een ziekte of beperking. De website biedt gratis informatie, tips en oefeningen wanneer je last hebt van angst, piekeren, slaapproblemen, somberheid, stress, verdriet, enzovoort. Er zijn ook specifieke tools te vinden gericht op thema’s die ook voor kunnen komen bij mensen met een ziekte of beperking, zoals stress en angst.
De meeste tools zijn gratis toegankelijk, sommige tools en therapieën kosten geld.
MentaalVitaal is een initiatief van het Trimbos instituut.

Snelbeterinjevel.nl
Deze website biedt drie gratis online trainingen aan om te werken aan slaap-, pieker- en stressklachten. De trainingen kun je zelfstandig volgen, je ontvangt dus geen begeleiding.
Een training bestaat uit praktische oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen. je kiest zelf welke oefeningen je eerst doet, en wanneer je ze doet.
Snelbeterinjevel is een initiatief van het Trimbos instituut.

PPEP4ALL
PPEP4ALL (Patiënt en Partner Educatie Programma voor ALLe chronische ziekten) is een cursusprogramma dat zowel de patiënt als de partner helpt om de balans te hervinden in het leven met een chronische
ziek(t)e. 
De focus ligt steeds op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen; op acceptatie en op het bevorderen van de autonomie en zelfredzaamheid van jou en jouw partner of mantelzorger.
Het doel is jou handvatten te bieden waarmee je de psychische en psychosociale gevolgen, waar veel zieken en zijn/haar omgeving nou eenmaal mee te maken krijgen, goed te managen en daardoor de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. De cursus is niet gratis en wordt (nog) beperkt vergoed door zorgverzekeraars.

STAP: Het Steun- en Adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland

Vragen en onzekerheid over werk en inkomen kunnen ook bij jou als naaste stress en angst veroorzaken. Deskundige hulp kan deze gevoelens helpen verminderen. NVN STAP heeft twee juristen/
sociaal raadslieden in huis die je kunnen adviseren over werk, inkomen en scholing in combinatie met nierproblemen.

Alle nierpatiënten of andere betrokkenen kunnen STAP bellen met een korte vraag. Daarvoor hoef je geen lid van de NVN te zijn. Dit advies is gratis. Voor NVN-leden beantwoordt STAP ook uitgebreidere vragen, waarbij bijvoorbeeld zaken moeten worden uitgezocht of nagevraagd.

Je kunt STAP bereiken op 035 – 693 77 99. Je kunt ze ook mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie vind  je op de website van de NVN.

Hulp regelen via jouw gemeente

Regelhulp - wegwijzer naar zorg en ondersteuning
Je kunt bij veel gemeenten bij het Wmo-loket terecht voor hulp als jij of jouw naaste een ziekte of beperking heeft. Op de Regelhulp-website van de Rijksoverheid vind je onder andere informatie over wie je kunt inschakelen voor mantelzorgondersteuning.

Vragenlijsten: hoe gaat het met jou?

Mijnkwaliteitvanleven.nl
Door de online vragenlijst op deze website in te vullen, breng je in beeld wat voor jou belangrijk is. De vragen gaan over jouw persoonlijke situatie, jouw mogelijkheden en beperkingen. Hoe je jouw gezondheid ervaart en hoe je de zorg en leefomgeving waardeert. Deze website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Mijnpositievegezondheid.nl
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is. Er is een vragenlijst voor volwassenen en voor kinderen. Het Institute for Positive Health is de maker van deze website.

Watertoedoet.info
De vragen op deze website helpen je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is in jouw leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Deze website is een initiatief van de Harteraad, maar niet alleen gericht op mensen met een hart- of vaataandoening.