Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse bij naasten kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Welke zorgverleners kunnen je helpen?

Er zijn verschillende zorgverleners die helpen bij psychosociale problemen die je ervaart door de ziekte van jouw naaste. Hieronder kun je lezen wie dat zijn en welke zorg zij geven.
Welke zorgverlener bij je past, hangt onder andere af van jouw voorkeur en van het soort en de ernst van jouw klachten. In de informatie-keuzehulp vind je meer informatie over de verschillende zorgverleners en hoe je daar kunt komen. Samen met je (huis)arts kun je dan bepalen wat voor jou het beste is.

Nefroloog, verpleegkundige, verpleegkundig specialist

Deze zorgverleners geven jouw naaste voorlichting en eerste opvang. Maar ze kunnen jou ook begeleiden. Ze signaleren psychosociale klachten en psychische problemen. Je kunt met hen praten als jouw naaste dialyseert of in de dialysepoli komt. Zij kunnen ook met je meedenken over passende zorg buiten het ziekenhuis of dialysecentrum.

Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker is altijd onderdeel van het behandelteam in het ziekenhuis of dialysecentrum. Je kunt als naaste ook bij hem of haar terecht met vragen over de gevolgen van de dialyse voor jouw psychische, relationele, sociale en maatschappelijk situatie. Denk aan vragen als:

  • Wat zijn de gevolgen van de nierziekte en behandeling van mijn naaste voor mijn eigen emotioneel welzijn, relaties, gezin, werk, financiën en maatschappelijke bezigheden? En hoe kan ik daar beter mee omgaan?
  • Welke praktische problemen kan ik thuis verwachten door de dialyse van mijn naaste?
  • Waar kan ik terecht voor voorlichting over relevante sociale wetgeving en sociale instanties?
  • Bij welke andere hulpverleners op sociaal en psychisch vlak kan ik terecht als mijn problemen om een meer specialistische aanpak vragen?

POH-GGZ (Praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg)

De POH-GGZ werkt in de huisartsenpraktijk. Hij of zij helpt je om een beter beeld van de klachten te krijgen en biedt begeleiding en behandeling. Bij ernstige of ingewikkelde psychische klachten verwijst de POH-GGZ je door naar een psycholoog of psychiater. Als je hulp of begeleiding wilt van een POH-GGZ kun je dat met je huisarts bespreken.

Andere zorgverleners

Geestelijk verzorger
Net als een (medisch) maatschappelijk werker kan een geestelijk verzorger je helpen als er in jouw leven iets heftigs gebeurt. Waar de eerste je vooral helpt om beter met de gevolgen te leren omgaan, helpt de geestelijk verzorger je vooral met het vinden van antwoorden op levensvraagstukken als: ‘Waarom overkomt mij dit?’ of ‘Hoe moet het verder?’, en ‘Hoe neem ik afscheid?’. Vragen die kunnen opkomen bij ziekte of het einde van het leven. Of als je moet leren leven met beperkingen en verlies, Maar ook als je gevoelens hebt van eenzaamheid en schuld. Of als je twijfelt over de zin van het leven.
Geestelijk verzorgers werken soms vanuit een overtuiging. Bijvoorbeeld het christelijke, islamitische of joodse geloof. Maar ook als je niet gelovig bent, kun je bij hen terecht. Geestelijk verzorgers werken in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Maar ook in jouw eigen omgeving. Daar werken zij vaak samen met huisartsen.

Psycholoog
Een psycholoog behandelt psychische klachten. Je kunt naar een psycholoog als je vrij veel en ernstige psychische klachten heeft. Met gesprekken en opdrachten kan de psycholoog helpen jouw klachten te verminderen. Jouw huisarts kan je naar een psycholoog verwijzen.

Andere zorgverleners
Er zijn nog meer zorgverleners die je kunnen ondersteunen bij emotionele en sociale klachten: bijvoorbeeld de psychiater, bedrijfsarts of seksuoloog. Voor sommige mensen helpen andere methodes goed. Denk aan yoga, mindfulness en acupunctuur.

Wat kost het?

Misschien kost deze zorg je geld, maar mogelijk betaalt de zorgverzekeraar een deel van de kosten. Als je meer hierover wilt weten, kan jouw zorgverzekeraar antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke zorg vergoedt de zorgverzekeraar en tot welk bedrag (per jaar, per consult)?
  • Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de vergoeding te krijgen?
  • Moet je een deel van deze zorg zelf betalen uit jouw eigen risico?