Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Informatie voor naasten van dialysepatiënten

Heldere informatie over de psychische, emotionele en sociale klachten die dialyse bij naasten kan veroorzaken, en wat u eraan kunt doen.

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Als naaste van iemand die dialyseert moet je vaak veel dingen tegelijk doen. Je kunt het gevoel hebben dat je de sterkste moet zijn, dat alles op jouw schouders rust. Je doet dit iedere dag. Want je laat je naaste niet in de steek. Maar hoe zorg je voor jezelf? Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk gezond? Waar kun je met jouw emoties terecht? En lukt het je om je grenzen aan te geven?

Een nieuw evenwicht vinden

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. De meeste mensen lukt het na een tijdje de ziekte en dialyse van hun naaste in hun leven in te passen. De emoties kunnen na een tijdje minder heftig worden of verdwijnen. Ondanks de dialyselast vinden veel nierpatiënten en hun naasten een nieuw evenwicht: een manier om met de situatie, de gevoelens en omgeving om te gaan. Zij stellen hun doelen bij, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op die zij nog wél kunnen. Dit kan helpen om de nieuwe situatie - in ieder geval beter - te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van hun zorgverleners en hun omgeving krijgen is voor hen voldoende.

Hulp vragen

Misschien heb je deze dingen ook geprobeerd maar blijf je toch zitten met gevoelens van boosheid, angst, verdriet. Of voel je je eenzaam of gespannen. Herken je dit en ervaar je hierdoor regelmatig problemen of last in jouw dagelijks leven? Dan kan het goed zijn om hulp te vragen. Je hebt dan misschien ondersteuning nodig van een deskundige. Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat jij je ook lichamelijk minder goed voelt. Of dat je minder goed voor jezelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus: van dialysepatiënten maar ook van hun naasten.

Je kunt altijd bij jouw zorgverleners terecht

Misschien vind je het lastig om hulp te vragen. Vind je dat je sterk moet zijn om alle last te dragen. Weet dan dat ook jij als naaste altijd bij je (huis)arts terecht kunt met jouw klachten. Waarschijnlijk zal deze je vragen stellen als: ‘Heb je last van somberheid?’ of ‘Voel je je gestrest?’ Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met je gaat en inschatten welke hulp je nodig hebt.

Er zijn ook websites die je kunnen helpen om met behulp van testjes of vragen inzicht te krijgen in jouw situatie. De uitkomsten kun je met je huisarts bespreken. Voorbeelden zijn Mijnkwaliteitvanleven.nl, Mijnpositievegezondheid.nl of Watertoedoet.nl. Je leest hierover meer bij de vraag ‘Wil je meer weten?