Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care
Dit is een algemene afbeelding voor: Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care

Informatie voor naasten na een opname van uw dierbare op de intensive care

Als gevolg van de ernstige ziekte en intensive care opname van uw dierbare kunnen psychische klachten ontstaan bij u als naaste. Dit wordt het Post Intensive Care Syndroom - Family (PICS-F) genoemd.

Wat kunt u zelf doen?

Delen van uw ervaringen
Veel mensen willen zich begrepen voelen. U kunt daarom over uw klachten praten met mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld uw partner of vrienden.
Vaak helpt het om te vertellen over uw klachten; over wat u meemaakt en wat u lastig vindt. Maar ook waar u behoefte aan heeft. U zult merken dat uw omgeving u graag wil steunen maar dat mensen vaak niet weten hoe. Als u vertelt waar u behoefte aan heeft kunnen zij u beter helpen en begrijpen zij u beter. En soms is een luisterend oor en de hulp van uw naasten al voldoende om beter met de klachten om te gaan.
Wellicht vindt u het lastig om uw ervaringen en gevoelens te delen met degene die ziek is. U wilt hem of haar misschien niet belasten met uw negatieve gevoelens over de ziekte of beperking. Toch brengt openheid mensen vaak dichter bij elkaar. U kunt elkaar vertellen hoe u de opname op de IC beleeft heeft, u de situatie ervaart, gevoelens delen en met elkaar oplossingen zoeken voor problemen.

Het kan ook fijn zijn om contact te hebben met lotgenoten. Dit zijn mensen die net als u mogelijk PICS-F heeft en een naaste hebben met een ziekte of PICS. U zult hierdoor ervaren dat u niet de enige bent. En merken dat het heel normaal is om heftige emoties of gedachten te hebben door de ziekte of PICS-F. En dat dit niets is om u voor te schamen omdat dat nu eenmaal hoort bij het verwerkingsproces. U vindt er erkenning en herkenning. Dit kan via IC cafés maar ook de nazorgpoli van het opname ziekenhuis van uw naaste.
Specifieke en betrouwbare informatie over PICS-F en PICS vindt u op de websites van patiëntenvereniging IC Connect en stichting  FCIC

Naasteninbeeld.nl
Op deze website vindt u ervaringsverhalen en antwoorden op veel gestelde vragen over het leven naast iemand met een ernstige aandoening. De site is er voor alle naasten; partners, kinderen, ouders, broers/zussen, goede vrienden of collega’s. 

U kunt ook met lotgenoten in contact komen via patiëntenorganisaties; verenigingen van mensen die dezelfde ervaringen hebben en die elkaar helpen en van elkaar leren. Maar ook via zelfhulpgroepen of sociale media, bijvoorbeeld Facebookgroepen.
Gezegd moet worden dat niet alle informatie die er gedeeld wordt, even betrouwbaar is. Op discussiefora staan vaak dingen die niet helemaal kloppen. Maar als u dat in gedachten houdt en weet dat u informatie kunt voorleggen aan de behandelaar van uw naaste, kan deelname waardevol zijn.

Op internet vindt u ook online zelfhulptrainingen. Bijvoorbeeld mentaalvitaal.nl of snelbeterinjevel.nl. Lees meer hierover bij de vraag
‘Wilt u meer weten?’

Ook op de website digitalezorggids.nl kunt u zoeken naar online zelfhulp.