Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Emotionele en sociale klachten door hartfalen bij naasten
Dit is een algemene afbeelding voor: Emotionele en sociale klachten door hartfalen bij naasten

Emotionele en sociale klachten door hartfalen bij naasten

Hoe weet u of u hulp nodig heeft?

Als naaste van iemand met hartfalen moet u vaak veel dingen tegelijk doen. De zieke helpen, het huishouden draaiende houden, blijven werken en/of vrienden bezoeken. U kunt het gevoel hebben dat u de sterkste moet zijn, dat alles op uw schouders rust. U doet dit iedere dag. Want u laat uw naaste niet in de steek. Maar hoe zorgt u voor uzelf? Hoe blijft u lichamelijk en geestelijk gezond? Waar kunt u met uw emoties terecht? En lukt het u om uw grenzen aan te geven?

Ieder mens is anders en reageert op een andere manier op tegenslag. Het kost tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, zeker wanneer er veel beperkingen zijn door het hartfalen. Veel mensen lukt het na een tijdje de ziekte een plek in hun gezamenlijke leven te geven. De emoties kunnen na een tijdje minder heftig worden of verdwijnen. De meesten vinden een nieuw evenwicht: een manier om met de situatie, de gevoelens en omgeving om te gaan. Zij stellen hun doelen bij, nemen voldoende rust, maken nieuwe plannen en pakken activiteiten op die zij nog wél samen of alleen kunnen. Dit kan helpen om de nieuwe situatie - in ieder geval beter - te aanvaarden. De hulp en informatie die ze van hun zorgverleners en hun omgeving krijgen is voor hen voldoende.

Lastiger is het wanneer het hartfalen toeneemt en daarmee de beperkingen. Dan moet er steeds opnieuw aangepast worden aan de nieuwe, meer beperkte mogelijkheden. Het kan voor u als naaste ook moeilijk zijn om om te gaan met angsten en depressies van uw dierbare als gevolg van vermoeidheid en benauwdheid door het hartfalen. Wanneer u blijft zitten met gevoelens van boosheid, angst, verdriet of zich eenzaam voelt of gespannen, dan kan het goed zijn om hulp van een deskundige te vragen. Het gevolg van psychosociale problemen kan namelijk zijn dat u zich ook lichamelijk minder goed gaat voelen. Of dat u minder goed voor uzelf zorgt. Daarom nemen zorgverleners psychosociale problemen serieus: van hartfalenpatiënten maar ook van u als naaste.

Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen. Vindt u dat u sterk moet zijn om alle last te dragen. Weet dan dat ook u als naaste altijd bij uw (huis)arts terecht kunt met uw klachten. Waarschijnlijk zal deze u vragen stellen als: ‘Heeft u last van somberheid?’ of ‘Voelt u zicht gestrest?’ Zo kan hij of zij beoordelen hoe het met u gaat en inschatten welke hulp u nodig heeft en van wie. Professionele hulp kan u uiteindelijk veel opleveren.

Er zijn ook websites die u kunnen helpen om inzicht te krijgen in uw gezondheid. De uitkomsten kunt u met uw huisarts bespreken. Zoals https://www.mijnkwaliteitvanleven.nl/,  https://mijnpositievegezondheid.nl/ of https://watertoedoet.info/. Lees er meer over bij de vraag ‘Wilt u meer weten?’