Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door ziekte
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door ziekte

Rotgevoelens door ziekte

Medische informatie in begrijpelijke taal

Wat kun je zelf doen?

Vaak vinden kinderen het fijn om te weten dat iemand hen begrijpt. Je kunt daarom over je klachten praten met mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld je ouders of je vrienden. Het kan ook fijn zijn om te praten of chatten met lotgenoten. Dit zijn kinderen die hetzelfde meemaken. Hiervoor kun je terecht bij een patiëntenorganisatie: een vereniging van mensen die dezelfde ziekte hebben en die elkaar helpen. Of bij een organisatie voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte. In het ziekenhuis kunnen ze je vertellen waar je lotgenoten kunt vinden. En verderop bij ‘Wil je meer weten?’ staan handige websites van algemene organisaties.

Andere dingen die je zouden kunnen helpen

Je kunt de (kinder)verpleegkundige of maatschappelijk werker / sociaal werker zorg vragen  met je mee te denken over oplossingen. Zo'n oplossing kan zijn om een keer een familiegesprek te organiseren. In zo’n gesprek kun je samen met je familie alles bespreken wat met je ziekte te maken heeft. Je kunt vertellen wat jij moeilijk vindt. Wat je graag zou willen. En je kunt er afspreken hoe je omgaat met dingen die lastig zijn.

Er is een app waarin je kunt testen hoe het met je gaat. Wat gaat er goed en waar zou je misschien hulp bij kunnen gebruiken? Je vindt de app op kind.mijnpositievegezondheid.nl.