Rotgevoelens door ziekte
Wat is het?
Als je ziek bent, kan je je rot voelen. De informatie hieronder gaat over emotionele en sociale problemen door je ziekte. En over de hulp die je kunt krijgen. Wat zijn emotionele en sociale problemen? We leggen het uit.
Lichamelijke klachten
Denk jij bij het woord “ziek” ook vooral aan je lichaam? Dat het niet goed werkt en dat je daardoor misschien dingen niet goed kunt? Of dat je vaak moe bent of pijn hebt? Dit soort klachten noemen we lichamelijke klachten.
Emotionele klachten
Maar wist je dat je van lang ziek zijn ook een ander soort klachten kunt krijgen? Je kunt bijvoorbeeld erg verdrietig zijn omdat je iets niet meer kunt. Of bang zijn voor behandelingen. Of misschien ben je heel erg boos dat de ziekte jou overkomt. Dit soort klachten hebben te maken met je gevoelens. Gevoelens noemen we ook wel emoties en daarom heten dit soort klachten emotionele klachten.
‘Ik had net een emotionele uitbarsting. Misschien wel door mijn nieuwe medicijn. Ik begon zomaar te huilen. En niet zo'n beetje ook. Mijn moeder schrok er ook behoorlijk van. Ze begon zelfs erger te huilen dan ik. Dat helpt niet echt als je zelf wilt ophouden met het gejank.’
Sociale problemen
Je ziekte kan ook andere gevolgen hebben. Namelijk gevolgen die te maken hebben met de mensen om je heen: je vader, moeder, broertjes, zusjes, vrienden, leraren. Een ziekte kan ervoor zorgen dat je anders met anderen omgaat. Misschien voel je je alleen omdat je je vrienden minder ziet, of omdat je denkt dat niemand je begrijpt. Of heb je vaker ruzie thuis omdat je ouders erg bezorgd om je zijn. Dit soort klachten noemen we sociale problemen. Sociaal betekent namelijk: contact met anderen.
‘Ik moet meestal overgeven na het eten omdat mijn darmen dan van slag zijn. Als we dan met zijn allen uit eten gingen durfde ik eigenlijk niet mee omdat ik bang was om over te geven. Op een gegeven moment kreeg ik daar zo veel angst door.’
Niet zo gek
Dus als je ziek bent, kun je ook emotionele en sociale problemen hebben. Dat is niet raar en eigenlijk wel logisch. Want je bent niet alleen maar je lichaam. Je hebt ook gevoelens. En je bent niet alleen want je maakt deel uit van een familie. En een klas. En een vriendengroep. Of een sportteam. Voor de mensen om je heen kan het ook lastig zijn om jouw ziekte om te gaan. Bij ‘Wil je meer weten’ staan voor de mensen om je heen ook handige websites.
Voor hen kan het ook lastig zijn om met jouw ziekte om te gaan.
Verderop bij 'wil je meer weten?' staan voor hen handige websites.
‘Mijn zusje zegt het niet maar ik weet wel dat ze jaloers is dat mijn moeder veel met mij bezig is. Daar ben ik verdrietig van.’
Wanneer krijg je klachten?
Niet iedereen die ziek is krijgt dit soort klachten. En niet iedereen krijgt ze op hetzelfde moment. Soms heb je er last van als je net weet dat je ziek bent. Soms later. Bijvoorbeeld tijdens een behandeling. Of juist als de ziekte of de behandeling voorbij is.