Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door mijn ogen
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door mijn ogen

Rotgevoelens door mijn ogen

Maar het zijn wel míjn ogen

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

De meeste kinderen lukt het na een tijdje hun oogproblemen een plek in hun leven te geven. Ze vinden een evenwicht: een nieuwe manier om om te gaan met hun lichaam, gevoelens en omgeving. De hulp en informatie die ze van hun oogarts, optometrist, orthoptist, Visio of Bartiméus krijgen is voor hen voldoende. Ze vinden soms ook steun bij kinderen die dezelfde oogproblemen hebben.

Maar soms lukt het niet om een manier te vinden om een oogprobleem te hebben en toch gelukkig te zijn. Dan blijf je boos of verdrietig of heel erg moe. Of jaloers, eenzaam of gespannen. Sommige mensen, ook kinderen en jongeren doen dan ook weleens net alsof ze nergens last van hebben. Dat lijkt dan een goed idee. Door de oogproblemen weg te denken, kunnen je je even ‘normaal’ voelen. Maar meestal zorg je dan niet goed voor jezelf. Steeds maar ‘doen alsof’ kost enorm veel energie. Je moet op je tenen lopen om maar te voorkomen dat anderen iets doorhebben of dat iets minder goed lukt. En daar heb je uiteindelijk jezelf mee, want het vraagt veel te veel inspanning. En soms lukken dingen gewoon niet, daar kun jij niets aan doen. Net doen of je geen oogproblemen hebt, is dus niet zo’n goed plan.

Beetje hulp

Kun je niet goed wennen aan je oogproblemen, en blijf je bang, boos, verdrietig of onzeker? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Dat kan soms een familielid of kennis zijn en soms een zorgverlener.

Met de huisarts, oogarts, orthoptist of optometrist in het ziekenhuis kun je over je gevoelens praten.

Vaak wordt er dan verwezen naar Bartiméus of Visio, omdat je daar gespecialiseerde hulp kunt krijgen. Zij kunnen meedenken over de praktische problemen waar je tegenaan loopt, maar helpen ook bij de emotionele en sociale gevolgen van jouw oogaandoening.

Het eerste gesprek bij Bartiméus of Visio heet het intakegesprek. Na dat gesprek wordt duidelijkwat voor soort hulp voor jou het beste is.

Meer hulp nodig

Als je klachten lang duren, of als je heel verdrietig en somber bent, niet uit je bed wil, niet wil eten, nergens aan mee wil doen, niet meer naar school durft of zelfs niet meer wil leven, dan heb je waarschijnlijk meer hulp nodig.

De huisarts wil dan graag weten wat er aan de hand is. Je kunt dit ook bespreken met je oogarts, optometrist, orthoptist of contactpersoon bij Visio of Bartiméus.

Soms vraagt hij of zij je om een vragenlijst in te vullen. Zo'n vragenlijst helpt om je klachten te bespreken en te kijken welk soort hulp je nodig hebt. Na het onderzoek bepaal je met je dokter welke hulp voor jou het beste is. Het helpt als je van tevoren nadenkt en vertelt over wat je nodig hebt en wat je wilt.