Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door de dialyse
Dit is een algemene afbeelding voor: Rotgevoelens door de dialyse

Rotgevoelens door de dialyse

Je bent vast wel eens niet blij door de dialyse. Of verdrietig, of boos. Wat zijn dat voor gevoelens, en wat kun je eraan doen?

Wat is het?

Als je dialyseert, kan je je rot voelen. Niet alleen in je lichaam, maar ook emotioneel en sociaal. Op deze website leggen we uit wat emotionele klachten en sociale problemen zijn en hoe je ze herkent. Maar ook wat je er zelf aan kunt doen, en welke hulp je erbij kunt krijgen!

Lichamelijke klachten

Denk jij bij het woord “ziek” vooral aan je lichaam? Dat het niet goed werkt en dat je daardoor misschien dingen niet goed kunt? Of dat je vaak moe bent of pijn hebt? Dit soort klachten noemen we lichamelijke klachten.

Emotionele klachten

Maar je kunt van ziek-zijn en van dialyse ook een ander soort klachten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig zijn omdat je zo moe bent of iets niet meer kunt. Of je bent bang voor het aanprikken. Misschien ben je boos dat net jou dit overkomt, en dat je elke dag al die medicijnen moet slikken. Dit soort klachten hebben te maken met je gevoelens, met emoties. Daarom noemen we dit soort klachten emotionele klachten.

‘Sinds ik dialyseer, voel ik mij niet lekker. Ik heb moeite om erover te praten en weet niet zo goed wat ik thuis of op school moet zeggen. Ik heb het idee dat niemand mij begrijpt. Ik voel me vaak alleen.’

Sociale problemen

Dialyse heeft vaak ook gevolgen voor de mensen om je heen: je vader, moeder, broertjes en zusjes. Maar ook je vrienden, klasgenoten en leraren. De dialyse kan ervoor zorgen dat je anders met ze omgaat. Misschien voel je je alleen omdat je je vrienden minder ziet, of omdat je denkt dat niemand je begrijpt. Of heb je vaker ruzie thuis omdat je ouders erg bezorgd om je zijn. Dit soort problemen noemen we sociale problemen. Sociaal betekent namelijk: contact met anderen.

‘Ik had het gevoel dat mijn klasgenoten er niets van begrepen. De ene dag was ik ziek. De andere dag gewoon op school. De maatschappelijk werker heeft me toen geholpen. Samen met haar heb ik een spreekbeurt gemaakt. Daardoor weet mijn klas nu wat mijn ziekte is en wat ik wel en niet kan.’

Niet zo gek

Niet iedereen krijgt emotionele klachten en sociale problemen door de dialyse. Maar het komt best vaak voor. Dat is niet raar en eigenlijk wel logisch. Want je bent niet alleen maar je lichaam. Je hebt ook gevoelens. En je bent niet alleen want je maakt deel uit van een familie. En een klas. En een vriendengroep. Of een sportteam. Voor de mensen om je heen kan het ook lastig zijn om met jouw dialyse om te gaan. Bij ‘Wil je meer weten’ staan voor hen ook handige websites.

'Moet ik weer naar de dialyse met mijn moeder. Mijn broertje zegt er niets over, maar ik weet dat hij het vervelend vindt dat mijn moeder zoveel met mij bezig is. Dat maakt me verdrietig.’

Het verschilt dus per persoon

Niet iedereen die dialyseert krijgt dit soort klachten. En niet iedereen krijgt ze op hetzelfde moment.
Sommigen krijgen er last van als ze net weten dat ze moeten gaan dialyseren. Anderen als ze al een tijdje dialyseren. Kortom: het verschilt per persoon óf je ze krijgt en wanneer.

Ben je ouder dan 18 jaar? Deze informatie is er ook voor volwassenen. Je vind hier meer informatie over emotionele en/of sociale problemen door ziekte.