Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma
Dit is een algemene afbeelding voor: Reuma

Reuma

Welke zorgverleners kunnen je helpen?

Zorgverleners
Als de dokter tegen je zegt dat je reuma hebt, kun je daarna met veel zorgverleners in contact komen. Hieronder zie je drie zorgverleners, die jou kunnen helpen of je door kunnen verwijzen naar andere zorgverleners:

  • Huisarts: waar je met je eerste klachten komt.
  • Reumatoloog: die het meeste weet over reuma en je behandelt voor je jeugdreuma.
  • Reumaverpleegkundige: die je advies en uitleg geeft over je behandeling.

Reuma kan ook voor andere klachten zorgen. Afhankelijk van de emotionele en sociale klachten, waar jij last van hebt en de zorgen van je ouders, kun je in contact komen met één van de volgende zorgverleners:

  • Psycholoog: die je helpt bij het verwerken van je emoties.
  • Sociaal werker zorg / maatschappelijk werker: kan jou en je ouders helpen bij het verwerken van je reuma. Of bij het aanvragen van andere zorg. Als je ouders hulp of begeleiding willen van een sociaal werker zorg / maatschappelijk werker kunnen ze terecht bij de huisarts of bij de gemeente.

Er zijn nog veel meer zorgverleners, die jou kunnen helpen met emotionele en sociale klachten. Mocht je hier vragen over hebben kun je altijd terecht bij de zorgverleners, die je nu al kent. Zij kunnen jou helpen de juiste persoon te vinden, die jou goed kan helpen.

Wat kost het?
Misschien kost deze zorg je ouders geld, maar mogelijk betaalt de zorgverzekeraar een deel van de kosten. Als je ouders meer hierover willen weten, dan kan hun zorgverzekeraar antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke zorg vergoedt de zorgverzekeraar?
  • Wat zijn de voorwaarden om een vergoeding te krijgen?