Reuma
Wat is psychosociale zorg?
Psychosociale zorg
Als dokters en verpleegkundigen jou behandelen, kijken ze niet alleen naar je reuma. Als het goed is, houden ze ook rekening met hoe jij je voelt. En met de mensen om je heen, bijvoorbeeld je familie of je vrienden. Deze drie dingen hebben namelijk invloed op elkaar. Deze aandacht voor jouw emotionele klachten en jouw sociale problemen noemen we psychosociale zorg. Het doel is om jou te leren zo goed mogelijk om te gaan met je reuma en de psychische en emotionele gevolgen daarvan te voorkomen.
“Ik moet voor mijn reuma medicijnen gebruiken, waar ik misselijk en moe van wordt. Daardoor kan ik niet goed leren voor de proefwerkweek. Ik krijg hier stress van en soms neem ik mijn medicijnen bewust niet. Na een tijdje merk ik, dat ik daardoor meer last krijg van lichamelijke klachten, zoals pijn. Ik word er verdrietig en boos door.”
Hulp bij je klachten
De dokter of verpleegkundige zal je vragen om over je klachten te vertellen en/of om een vragenlijst in te vullen. Je antwoorden helpen om je klachten duidelijk te krijgen. En om te zien, welke hulp je nodig hebt. Soms geeft de dokter of verpleegkundige zelf al informatie of praktische adviezen, die je helpen. Als je ernstige emotionele klachten hebt, kan verder onderzoek nodig zijn en word je doorverwezen.
Kijk voor meer informatie over zorgverleners op de pagina ‘welke zorgverleners kunnen je helpen?’