Skip to main content
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD
Dit is een algemene afbeelding voor: Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Psychosociale zorg bij jongeren met IBD

Wat is het?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa noemen we samen IBD  Als je IBD hebt, zit je soms niet lekker in je vel. Je voelt je misschien somber, onzeker, eenzaam of verdrietig. De informatie in deze tool gaat over emotionele en sociale problemen die je kunt hebben als gevolg van je ziekte. En over de hulp die je kunt krijgen. Wat zijn emotionele en sociale klachten of problemen? We leggen het uit.

Lichamelijke klachten

Denk jij bij het woord “ziek” ook vooral aan je lichaam? Dat je lichaam niet goed werkt en dat je daardoor misschien dingen mist? Of dat je vaak moe bent of pijn in je buik hebt? Je hebt misschien Dit soort klachten noemen we lichamelijke klachten.

Hiernaast kan je een filmpje bekijken van jongeren die vertellen over vermoeidheid bij IBD. Hieronder een animatie over vermoeidheid bij IBD.

 

Emotionele klachten

Je kunt ook andere klachten krijgen als je een ziekte hebt die niet meer overgaat? Je kunt bijvoorbeeld verdrietig zijn als je vaak moe bent. Of je bent bang voor een endoscopie. Of misschien ben je boos dat jij deze ziekte hebt. Of je baalt omdat je medicijnen moet gebruiken. Deze klachten hebben te maken met je gevoelens. Gevoelens noemen we ook wel emoties en daarom heten deze klachten emotionele klachten.

‘Ik had net een emotionele uitbarsting. Doordat ik me zo moe voelde, kon ik niet gaan turnen en ik wilde juist zo graag. Ik begon zomaar te huilen. En niet zo'n beetje ook.’

Sociale problemen

Je IBD kan ook andere problemen veroorzaken. Problemen die te maken hebben met de mensen om je heen: je vader, moeder, broertjes, zusjes, vrienden, leraren. Dit noemen we sociale problemen. Sociaal betekent namelijk: contact met anderen. Een ziekte kan veel invloed hebben op wat je wel of niet kan doen, samen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld te moe zijn om naar de stad te gaan, of om wat te gaan drinken met vrienden, of een sportwedstrijd te bezoeken. Voor mensen uit je omgeving is dat soms moeilijk te begrijpen. Zij weten veel minder over jouw ziekte dan jij. Voor jou kan het voelen alsof bijna niemand echt begrijpt hoe het is om jouw ziekte te hebben. Misschien voel je je alleen omdat je je vrienden minder ziet. Of je hebt vaker ruzie met je ouders omdat zij erg bezorgd om je zijn.

‘De vermoeidheid is best heftig. Ik kan bijvoorbeeld niet drie keer in de week trainen, maar sla altijd een training over. Sommige vriendinnen snappen dit niet en dat maakt me boos.’

Niet zo gek

Dus als je IBD hebt, kun je ook emotionele en sociale problemen hebben. Dat is niet raar, maar vooral heel begrijpelijk. Want je bent meer dan je lichaam. Je hebt ook gevoelens. En je bent niet alleen, want je maakt deel uit van een familie. En een klas. En een vriendengroep. Of een sportteam. Het is normaal dat je emotionele problemen hebt.

Het is ook logisch dat de mensen om je heen niet altijd meteen weten hoe ze het beste met een ziekte kunnen omgaan. Voor hen is er meer informatie te vinden bij ‘Wil je meer weten

Krijgt iedereen met IBD deze klachten?

Nee, niet iedereen die IBD heeft krijgt deze klachten. En niet iedereen krijgt ze op hetzelfde moment Soms heb je er last van als je net weet dat je IBD hebt. Soms later. Bijvoorbeeld als je veel last hebt van je ziekte. Of juist als je ziekte rustig is. Toch is het goed te weten dat je niet de enige bent met deze gevoelens.

Niet voor altijd

Als je last hebt van sociale of emotionele problemen, betekent dit niet dat dit altijd zo blijft. Deze klachten verdwijnen meestal weer. Soms gaat dat vanzelf, en soms heb je daar hulp bij nodig. Net als bij het behandelen van je IBD, kun je ook voor sociale en emotionele problemen hulp krijgen. Het is dan wel belangrijk dat je vertelt dat je deze problemen hebt. Dit vind je misschien moeilijk om te doen.